Autoritățile italiene au confirmat decesul unui cetățean român în urma exploziei produse marți la hidrocentrala Bargi din Camugnano, soldată cu decesul a trei persoane, rănirea gravă a altor cinci, precum și cu dispariția a patru persoane.

Informația a fost anunțată miercuri Ministerul român de Externe, citat de News.ro.

Potrivit presei italiene, românul avea 45 de ani și era rezident în Settimo Torinese.

MAE precizează că, până la acest moment, la nivelul Consulatului General al României la Bologna nu au fost primite solicitări de asistență consulară în legătură cu acest incident.

Reprezentanții Consulatului General al României la Bologna continuă dialogul cu autoritățile locale, fiind pregătiți să acorde asistență consulară, conform competențelor, inclusiv în vederea eliberării certificatului de deces și a repatrierii trupului neînsuflețit, în funcție de solicitări, cu respectarea procedurilor legale din Republica Italiană, precizează Ministerul român de Externe răspunzând unei solicitări News.ro.

MAE amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Bologna: +39 051 5872120; +39 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al consulatului: +39 3248035171.

Peste 60 de pompieri erau angrenați, miercuri, în operațiuni de căutare în condiții foarte dificile după ce o explozie, urmată de un incendiu și apoi de prăbușirea infrastructurii au transformat într-un infern hidrocentrala Bargi, situată pe malul sudic al lacului de acumulare Suviana, la Camugnano, în Munții Apenini din Bologna, relatează presa locală. Căutările continuă pentru a găsi patru persoane dispărute, dar speranțele de a le găsi în viață se diminuează pe măsură ce trec orele.

Din câte se știe până în acest moment, catastrofa a fost provocată de explozia unei turbine din subteran a centralei Enel Green Power, unde se efectuau lucrări de întreținere. Explozia, care s-a produs la 40 de metri adâncime, a provocat apoi prăbușirea și inundarea etajelor inferioare.

Serviciile de urgență, pompierii și ambulanțele au sosit imediat la fața locului și au găsit trei corpuri fără viață, un consultant și doi muncitori de la companii externe, în timp ce alți cinci muncitori, care au fost răniți, au fost transportați la spitalul Sant'Orsola din Bologna, Parma și Cesena în stare gravă. Cei decedați au vârste cuprinse între 35 și 73 de ani. Potrivit celui mai recent bilanț furnizat de presa italiană, catastrofa s-a soldat cu trei morți, cinci răniți și patru dispăruți.

Decesele sunt de natură să alimenteze îngrijorările exprimate de sindicate cu privire la siguranța la locul de muncă în Italia, comentează Reuters. Două dintre cele mai mari sindicate din țară urmau deja să organizeze joi o grevă de patru ore la nivel național pentru a protesta față de această problemă.

În februarie, într-un accident de mare amploare, cinci muncitori au fost uciși și trei grav răniți în timp ce construiau un supermarket în orașul Florența.

Enel a declarat că a evacuat muncitorii de pe șantierul de la Bargi și că se coordonează cu salvatorii de la pompieri.