Parlamentul European încearcă să elimine toate costurile suplimentare pentru apelurile între statele membre UE.

”După 11 ore intense de negocieri, am obținut ca negociator al Parlamentului European eliminarea tuturor costurile suplimentare pentru apelurile între statele membre UE”, scrie eurodeputatul REPER Alin Mituța pe Facebook.

Acesta spune că va exista un fel de ”Schengen al telecomunicațiilor”, adică un spațiu în care se va putea suna oriunde în UE, de la Helsinki la Lisabona, la aceleași prețuri ca în țară.

”Astăzi operatorii taxează până la 19 cenți pe minut pentru aceste apeluri. Datorită noilor reguli costul acestor apeluri în UE va fi același cu cel al apelurilor în România, astfel că vom putea comunica cu rudele și prietenii din afara țării fără grija unor facturi exagerate”, a explicat Mituța.

”Această abolire completă a tarifelor suplimentare va avea loc în 2029, iar până atunci am obținut prelungirea actualului plafon de maxim 19 cenți/minut”, a mai spus el. 

De asemenea, prevederile Actului negociat vor ajuta operatorii să construiască infrastructura de 5G și fibră optică mai repede, mai ieftin și fără bariere administrative. Întreaga procedură va fi digitalizată și simplificată, cu obiectivul ca cetățenii să aibă acces la conexiuni la internet mai rapide și o acoperire mai largă.