Cu 17 măsuri anticorupție, Budapesta a vrut să împiedice blocarea banilor europeni, dar Comisia nu e mulțumită. În două săptămâni, miniștrii de finanțe trebuie să decidă dacă fonduri în valoare de 7,5 miliarde de euro vor fi înghețate.

Comisia Europeană adoptă o linie dură în abordarea deficiențelor privind statul de drept din Ungaria. Guvernul lui Viktor Orbán trebuie să se aștepte la înghețarea unor miliarde de euro reținerea de la bugetul european alocat Ungariei, dar și din fondul de redresare post-Covid.

Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, care citează o sursă din cadrul Comisiei, direcțiile de resort din Executivul european au ajuns la concluzia că Budapesta nu și-a îndeplinit în mod suficient promisiunile de reformă în lupta împotriva corupției.

Prin urmare, la reuniunea de săptămâna viitoare, Comisia va recomanda statelor membre să înghețe 7,5 miliarde de euro din trei programe de coeziune. În plus, plata a 5,8 miliarde de euro din fondul de reconstrucție va fi legată de respectarea unor măsuri și reforme judiciare ulterioare.

În același timp, Comisia urmează să aprobe planul național de reconstrucție al Ungariei. Ca și în cazul Poloniei, plata primei tranșe este condiționată de punerea în aplicare a celor 17 măsuri anticorupție. 

Miniștrii de finanțe din UE vor decide pe 6 decembrie cu privire la recomandarea de înghețare a 7,5 miliarde de euro din buget și cu privire la acceptarea planului de reconstrucție. Dacă miniștrii de finanțe nu acceptă planul de reconstrucție, 70 la sută din subvențiile planificate pentru Ungaria, în valoare de patru miliarde de euro, ar expira automat și irevocabil la sfârșitul anului.