Ungaria ar putea ridica vetoul asupra pachetului de ajutoare acordate Ucrainei, dar cu condiții

Statele membre ale UE au convenit miercuri asupra unui mandat parțial de negociere pentru a începe discuțiile cu Parlamentul European cu privire la un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.
Amenințarea ca Ungaria să ridice obstacole pe parcurs nu a dispărut.
Patru diplomați au confirmat pentru EURACTIV că președinția belgiană a Consiliului UE a primit un mandat parțial de negociere pentru a începe discuțiile cu Parlamentul European pentru a stabili Facilitatea pentru Ucraina, un nou instrument unic dedicat sprijinirii redresării Ucrainei, și Platforma europeană a tehnologiilor strategice (STEP).
Mandatul parțial vine după ce liderii UE nu au reușit, în decembrie anul trecut, să dea undă verde în unanimitate fondului de 50 de miliarde de euro care ar ajuta la menținerea economiei Ucrainei pe linia de plutire, după ce Ungaria și-a folosit dreptul de veto.
În schimb, liderii UE se așteaptă la un summit extraordinar dificil la 1 februarie pentru a încerca din nou să ajungă la un acord asupra pachetului.
Din decembrie, țările UE au exercitat presiuni asupra Budapestei pentru a rezolva această problemă, mai ales că și SUA se luptă să-și aprobe propriul pachet finanțare pentru Ucraina.
Săptămâna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că ajungerea la un acord, care necesită sprijinul tuturor statelor membre UE, este „prima prioritate”.
„Dar, desigur, trebuie să ne pregătim pentru alte opțiuni (…) există soluții operaționale pe care le pregătim chiar acum”, a spus ea atunci.
Comisia Europeană intenționează să prezinte aceste soluții liderilor UE la summitul de la 1 februarie și, în cazul în care vor ajunge la un compromis bugetar, președinția belgiană este așteptată să elaboreze detaliile tehnice.
Dezescaladare, dar veto-ul lui Orbán rămâne
Un prim pas de detensionare a avut loc deja când Ungaria a înaintat vinerea trecută o propunere de compromis pentru o reuniune a oficialilor bugetari UE27.
Budapesta a semnalat că ar putea aproba finanțarea atâta timp cât statelor membre UE li se va cere să aprobe pachetele financiare anuale în unanimitate, în loc de o decizie unică asupra fondului, spun patru diplomați UE.
Ungaria a propus, de asemenea, 12,5 miliarde de euro în granturi și împrumuturi în fiecare an Ucrainei, în timp ce propunerea inițială a Comisiei Europene de 50 de miliarde de euro era menită să cuprindă 17 miliarde de euro în granturi și 33 de miliarde de euro în împrumuturi non-bugetare până în 2027.
Propunerea a fost, totuși, văzută ca o mică ramură de măslin întinsă de prim-ministrul Viktor Orbán, deși diplomații UE avertizează că se așteaptă ca Ungaria să intenționeze în continuare să blocheze procesul general acolo unde poate.
Un număr de țări UE sunt împotriva ideii de a decide problema de la an la an, deoarece consideră că ar nega Ucrainei capacitatea de planificare pe termen lung.
Miercuri, Ungaria și-a menținut din nou cererea de a împărți pachetul de 50 de miliarde de euro în tranșe care vor fi supuse unei revizuiri anuale și apoi votate anual, au confirmat trei diplomați.
„Ar fi un drept de veto anual”, a spus un diplomat al UE, referindu-se la faptul că propunerea maghiară îi va oferi în continuare lui Orbán șansa de a bloca un acord în fiecare an.
„Ungaria dorește să facă din acordul dat în fiecare an o condiție prealabilă pentru a-și putea da acordul asupra revizuirii bugetului UE în ansamblu”, a spus un al doilea diplomat al UE.
Soluție tehnică
În timp ce chestiunile legate de bugetul UE trebuie soluționate în unanimitate de către toate cele 27 de țări ale UE, crearea fondului în sine este o decizie care necesită doar majoritate calificată.
„În acest fel, negocierile interinstituționale pot începe și se vor încheia cât mai curând posibil, astfel încât asistența financiară a UE pentru Ucraina să poată fi asigurată cât mai curând posibil”, a spus al treilea diplomat UE.
Al patrulea diplomat a explicat: „Mai simplu spus: deoarece nu există încă unanimitate în ceea ce privește cadrul multifinanciar, putem continua doar cu votul cu majoritate calificată asupra regulamentului privind facilitatea. Dar înainte să existe unanimitate, unitatea nu are banii”.
În consecință, Belgia, în calitate de deținătoare a președinției rotative a Consiliului UE, „poate acum negocia totul, cu excepția cifrelor principale”, a adăugat diplomatul.
Comentarii