Decizia Comisiei Europene din această săptămână de a cere sancționarea Poloniei într-o dispută privind reforma sistemului judiciar din această țară este o măsură inacceptabilă și "arogantă", potrivit ministrului ungar al justiției.

Guvernul ungar "a decis să adopte o rezoluție prin care își exprimă sprijinul pentru Polonia și condamnă atacurile răuvoitoare ale Bruxellesului", a a scris miercuri seară, pe Facebook, ministrul justiției din Ungaria, Judit Varga, potrivit Reuters.

Comisia Europeană a anunțat marți că a cerut Curții Europene de Justiție să impună penalități financiare Poloniei din cauza activității camerei disciplinare a Curții Supreme, ducând astfel la un nou nivel disputa de lungă durată cu Varșovia în legătură cu statul de drept, notează Agerpres.

În iulie, instanța europeană a stabilit că respectiva camera disciplinară a Curții Supreme din Polonia nu garantează imparțialitatea și independența și, prin urmare, încalcă legislația UE.

Comisia Europeană, care a inițiat procedurile împotriva Varșoviei, a oferit Poloniei un termen de o lună să explice cum va implementa decizia, în caz contrar riscând sancțiuni financiare.

Guvernul polonez a transmis în urmă cu trei săptămâni că această cameră disciplinară va fi desființată ca parte a unor reforme mai ample ale sistemului judiciar în lunile următoare.

Comisia Europeană a precizat marți că acționează acum pentru că respectiva cameră disciplinară este deja folosită pentru a pune presiune pe judecători sau pentru a exercita control asupra deciziilor sistemului judiciar, încălcând astfel legislația UE.

Judit Varga a spus că a ignora promisiunea Poloniei este o decizie "scandaloasă și arogantă" din partea Comisiei, care "se amestecă în procesul judiciar și legislativ dintr-un stat suveran într-un mod fără precedent".