László Kövér nu permite ca drapelul UE să fie arborat nici acum, la cea de-a 20-a aniversare a referendumului de aderare. Președintele Parlamentului nu intenționează să-și revizuiască decizia anterioară.

În pofida faptului că miercuri se împlinesc douăzeci de ani de când aproape 84 la sută dintre alegătorii ungari au susținut aderarea la Uniunea Europeană printr-un referendum, președintele Parlamentului, László Kövér, nu se relaxează nici acum, cu ocazia aniversării, în privința steagului UE.

La întrebarea ziarului ungar Népszava, dacă intenționează să-și revizuiască decizia anterioară prin care în 2014 a alungat drapelul UE din Parlamentul de la Budapesta, Biroul președintelui Legislativului a indicat doar o lege din 2004. O lege prin care la vremea aceea László Kövér a justificat scoaterea drapelului decorat cu douăsprezece stele aurii.

Conform acestei legi, chiar nu trebuie arborat drapelul UE pe clădirea Parlamentului, deși nici nu este interzis. Biroul președintelui Parlamentului a mai adăugat că "în majoritatea statelor membre ale UE, steagul Uniunii este arborat pe clădirile guvernului național, dar nu și pe parlamentele naționale".

De altfel, mai multe partide de opoziție au încercat să modifice legea amintită în ultimii ani, dar FIDESZ-KDNP (Prtidul Popular Creștin Democrat) a votat în totdeauna împotriva modificării. Cu toate acestea, reprezentanții partidelor de opoziție au încercat de multe ori să întroducă simbolul "interzis" în sala de ședințe a Parlamentului.

Revista săptămânală de știri politice publicată la Budapesta, "168 Óra", a amintit că la una dintre acestei încercări ale socialiștilor, președintele ședinței, János Latorcai, le-a ordonat să scoată afară steagul, spunând că "nu se încadrează în imaginea unitară a Parlamentului".

Altă dată, László Kövér, care a prezidat ședința, le-a spus membrilor Partidului Socialist Ungar (MSZP), care au venit la ședință cu steagul UE: "Înțeleg că colegii mei deputați socialiști pot tolera întotdeauna drapelul național al Ungariei doar împreună cu un steag de altă culoare, fie roșu sau albastru, dar acum este vorba despre parlamentul național ungar".

"Acesta este parlamentul național ungar, aici este locul steagului național al Ungariei. Dacă aici se va întruni un alt parlament național, atunci va fi o altă ordine", a mai spus el.

Népszava a întrebat și grupul parlamentar al FIDESZ, dacă planifică să organizeze vreo comemorare sau festivitate în legătură cu aniversarea a 20 de ani, dar până acum nu a primit niciun răspuns.

În 2003, pe lângă coaliția socialist-liberală și Forumului Democrat Ungar (MDF), și FIDESZ a susținut aderarea Ungariei la Uniunea Europeană, împotriva căreia au făcut campanie doar Partidul Ungar al Dreptății și Vieții (MIÉP) și Partidul Muncitoresc.

Sursa: RADOR