Ungaria: Investiția în protecția patrimoniului este „importantă” – Legea Castelului
Cele mai puternice companii ungare din punct de vedere al capitalului se implică în reabilitarea castelelor, scrie Magyar Nemzet, care face o expunere asupra dispozițiilor cuprinse în Legea Castelului, de curând instrată în vigoare.
În ultimii ani, Guvernul a depus eforturi semnificative pentru reabilitarea castelelor, rămase într-o stare de paragină ani de zile, și pentru a le umple cu conținut nou. Printre castelele renovate sunt și castele care sunt operate în continuare de statul însuși prin Societatea de Dezvoltare a Patrimoniului Național (NÖF), și sunt castele care pot fi adoptate de marile companii ungare, pe lângă îndeplinirea unor cerințe stricte.
Legea Castelului a intrat în vigoare recent, conform căreia a început trecerea gratuită în proprietate a opt castele și conace. Guvernul va începe punerea în aplicare a legii în cadrul unei perioade de probă de un an, timp în care vor fi organizate licitații pentru opt proprietăți.
Castelul este o distracție costisitoare
Aproximativ patruzeci de castele vor fi anunțate într-o altă rundă în ianuarie, iar administrațiile publice locale, care vor aplica în cadrul programului de adopție, vor trebui să concureze cu companii cu capital puternic, precum Mol, OTP, Richter, Hungarian Bankholding sau 4iG, a declarat recent ministrul construcțiilor și transporturilor, János Lázár, care a adăugat: întreținerea castelelor este mai degrabă un hobby al orașelor și comunităților bogate, pentru că este o distracție costisitoare.
Cele mai puternice companii ungare vor intra în program, iar administrațiile publice locale solicitante trebuie să concureze cu acestea. Ar putea fi liniștitor pentru toți cetățenii faptul că, în spiritul responsabilității sociale, aceste companii finanțează nu doar sportul, ci și protecția monumentelor și conservarea patrimoniului, a precizat ministrul.
Condiții stricte
Prin Legea Castelului scopul Guvernului a fost implicarea capitalul privat în exploatarea durabilă și pe termen lung a castelelor, a spus recent secretarul de stat pentru construcții, Regő Lánszki. După cum a precizat, în ultimii 13 ani, în cadrul Programului Național al Castelelor și al Programului Național al Cetăților, peste o duzină de castele au fost renovate cu fonduri de stat și UE, însă trebuie alocate alte resurse pentru aceste castele, iar administrarea acestora reprezintă o povară financiară constantă pentru buget.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii