Mii de refugiați care fug de războiul din Ucraina riscă să fie expulzați din locurile de cazare de urgență oferite de Guvernul maghiar, din cauza unui decret care modifică regulile privind azilul, potrivit euronews.com.

Potrivit unor asociații pentru drepturile omului, evacuările au început deja.

În baza decretului emis în iunie, din 21 august doar refugiații din zonele Ucrainei considerate direct implicate în conflict pot beneficia de cazare gratuită din partea statului maghiar. În prezent, pe listă sunt 13 regiuni, dintre care niciuna nu se află în partea de vest a țării.

Acest lucru lasă câteva mii de cetățeni ucraineni, în special din regiunea vestică Transcarpatia, care se învecinează cu Ungaria și unde maghiara este vorbită la scară largă, în fața perspectivei de a fi evacuați din locuința gratuită, fără mijloace sau voința de a se întoarce acasă, deoarece războiul este încă în curs de desfășurare.

Potrivit Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, la sfârșitul lunii trecute în Ungaria erau înregistrați puțin peste 46.000 de refugiați ucraineni pentru protecție temporară, statut care le-a fost acordat în temeiul legislației europene invocate la scurt timp după invazia rusă din 24 februarie 2022, care le conferă dreptul de a locui într-un stat membru al UE.

Majoritatea refugiaților ucraineni își plătesc singuri cazarea sau sunt găzduiți de prieteni, rude, voluntari, dar Comitetul ungar din Helsinki, un grup pentru drepturile omului, estimează că aproximativ 4.000 de persoane fără posibilități de trai suficiente au fost găzduite în locuințe finanțate de stat. Acum, 3.000 nu mai au dreptul la ele.

Decretul are un impact deosebit asupra refugiaților romi, potrivit site-ului de știri independent maghiar telex.hu, care a relatat că grupul etnic adesea marginalizat reprezintă majoritatea refugiaților din Transcarpatia, rămași în Ungaria.

Evacuările au început deja, a declarat responsabilul grupului András Léderer, vorbind cu "Euronews" prin telefon din Kocs, la aproximativ 70 de kilometri vest de capitala Budapesta. Aproximativ 120 de refugiați, două treimi dintre ei copii, au fost mutați din locuințele lor temporare din sat, în dimineața zilei de 21 august.

"Acești oameni sunt blocați, nu au unde să meargă", a spus Léderer după-amiază. Comitetul ungar din Helsinki consideră că acțiunile Guvernului maghiar încalcă legislația UE.

"Am prezentat o plângere oficială la Comisie în iulie, după introducerea acestor modificări. Beneficiarii de protecție temporară, conform legislației UE, trebuie să primească cazare de la stat", a spus activistul pentru drepturile omului. "Acesta este încă un exemplu de încălcare clară a legislației UE de către Ungaria", a adăugat Léderer. Comisia UE nu a răspuns încă.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA