După o zi de negocieri „dificile”, Ungaria a confirmat miercuri că nu va împiedica viitorul ajutor militar al NATO către Ucraina, după ce i s-a promis dreptul de a nu lua parte la astfel de eforturi.

Vizita la Budapesta a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut loc după ce prim-ministrul Viktor Orbán a declarat luna trecută că încearcă să ”redefinească” condițiile aderării țării sale la NATO, deoarece se opune sprijinului militar al Alianței pentru Ucraina.

Stoltenberg a spus că Orbán a precizat ”clar” în discuții decizia sa a fost de a nu lua parte la sprijinul alianței militare occidentale pentru Ucraina.

”Prim-ministrul Orbán a spus clar că Ungaria nu va participa la aceste eforturi ale NATO și accept această poziție”, le-a spus Stoltenberg reporterilor.

Orbán a spus că Ungariei i s-a oferit astăzi ”garanția că atunci când vine vorba de războiul ruso-ucrainean, când vine vorba de operațiuni militare în afara zonei (NATO), nu trebuie să participăm la asta”.

”Ungaria nu va oferi fonduri sau personal pentru război și nici teritoriul Ungariei nu va fi folosit pentru vreo implicare în acest război”, a adăugat el.

Vorbind despre contribuțiile Ungariei la NATO, Orbán a spus că sunt 1.300 de soldați maghiari implicați în operațiuni și că țara a respectat angajamentul NATO de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare.

Cu toate acestea, referitor la actuala dezbatere despre trimiterea de instructori occidentali în Ucraina, Orbán a spus că rezultatul alegerilor europene din weekend a întărit ”mandatul” guvernului ungar de ”a nu participa la un război” în afara teritoriului NATO.

În schimbul câștigării dreptului de a sta departe de eforturile Ucrainei, Stoltenberg a spus că Ungaria a garantat că ”nu va bloca alți aliați” care sprijină financiar Ucraina prin folosirea dreptului de veto. Toate deciziile în cadrul NATO sunt luate prin consens.

”Prim-ministrul m-a asigurat că Ungaria nu se va opune acestor eforturi și a confirmat că Ungaria va continua să își îndeplinească pe deplin angajamentele NATO”, a spus șeful Alianței.

Acordul vine chiar înaintea reuniunii miniștrilor apărării NATO de joi (13 iunie) la Bruxelles, menită să pregătească summitul Alianței de la Washington din iulie.

Se așteaptă ca aliații NATO să cadă de acord luna viitoare asupra unui plan pentru a împiedica sprijinul politic occidental pentru Kiev de orice schimbări viitoare ale guvernelor din interiorul Alianței, care include preluarea de către NATO a coordonării ajutorului militar de la grupul de sprijin ad hoc Ramstein condus de SUA și un angajament financiar viitor care urmează să fie definit.

”Mă aștept că aliații noștri vor conveni asupra unui rol de lider pentru NATO în ceea ce privește coordonarea și furnizarea de asistență de securitate și instruire pentru Ucraina”, a declarat Stoltenberg.

”De asemenea, mă aștept ca aliații să convină asupra unui angajament financiar pe termen lung pentru a oferi sprijin militar – acest lucru va oferi predictibilitatea și responsabilitatea de care are nevoie Ucraina”.