Guvernul Ungariei a semnat un acord cu Belarus pentru a ajuta la construirea celei de-a doua centrale nucleare a Ungariei, a declarat miercuri, la Minsk, ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó.

Reactorul PAK2 din Ungaria este construit de către compania rusă Rosatom, începând din 2014. Compania rusă construiește două reactoare cu o capacitate de 1,2 gigawați fiecare la PAKS 2 din centrul Ungariei.

„De mare importanță este acordul semnat astăzi aici cu privire la cooperarea în domeniul energiei nucleare, care ne permite să folosim experiențele acumulate de Belarus, în timp ce construim reactoare cu o tehnologie similară”, a spus Szijjártó, fără a oferi mai multe detalii despre acord.

Proiectul de 12,5 miliarde de euro a suferit întârzieri mari, chiar dacă energia nucleară nu este acoperită de sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, impuse în urma războiului din Ucraina.

Ungaria, care își asigură cea mai mare parte a energiei din Rusia, s-a opus extinderii sancțiunilor pentru a include acest sector.

Belarus nu se află doar sub sancțiunile UE, ci este și în izolare diplomatică, Szijjártó devenind primul oficial de rang înalt dintr-o țară membră a Uniunii Europene care a vizitat Minsk, după ce Occidentul a impus sancțiuni mari în urma alegerilor prezidențiale din august 2020.

UE nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus din 8 august 2020, spunând că nu sunt nici libere, nici corecte. Bruxelles consideră că Aleksandr Lukașenko nu are nicio legitimitate democratică.

Szijjártó a criticat, de asemenea, o propunere a unora dintre omologii săi din Europa și NATO de a-și trimite soldații în Ucraina pentru a antrena forțele în interiorul țării.

„Sunt oripilat de de declarațiile care spun că țările UE și NATO trimit soldați în Ucraina”, a spus el.

Miniștrii apărării din Uniunea Europeană au dezbătut marți propunerea antrenării forțelor ucrainene în interiorul țării, dar nu au ajuns la o poziție comună în această problemă sensibilă.

Blocul celor 27 de națiuni are deja o astfel de misiune pentru trupele ucrainene, dar antrenamentul are loc în țările UE.

Guvernul Ungariei a tensionat relațiile cu Kievul și a menținut relații mai bune cu Moscova decât alte state UE de la invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu doi ani.

Ungaria va prelua președinția rotativă a Consiliului UE de la 1 iulie.