Ungaria și Polonia au blocat luni prin veto o decizie privind adoptarea bugetului multianual al UE, pentru că nu sunt de acord cu condiționarea accesării fondurilor europene de respectarea statului de drept, relatează presa germană.

Polonia și Ungaria au blocat astăzi decizia privind bugetul UE pe perioada 2021-2027, ceea ce înseamnă și blocarea fondurilor pentru lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Pentru ca pachetul financiar în valoare 1.800 miliarde de euro (bugetul UE de 1.074 de miliarde de euro și planul de redresare ''Next Generation'' - 750 de miliarde de euro) să fie aprobat e nevoie de unanimitate. 

Purtătorul de cuvânt al președinției germane a Consiliului UE, Sebastian Fischer, a anunțat pe Twitter că tentativele în cadrul Consiliului de a obține unanimitatea au eșuat.

Cele două state anunțaseră că nu vor vota bugetul, după ce s-a ajuns la un acord asupra mecanismului privind statul de drept, care permite condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Parlamentul European și statele membre au căzut recent de acord asupra acestui instrument, propus de mai mult timp. Criticate pentru încălcări repetate ale statului de drept în ultimii ani, Ungaria și Polonia se opun mecanismului, dar nu au putut împiedica adoptarea sa, deoarece a fost vorba de un vot cu majoritate calificată.

Statele membre care nu respectă statul de drept vor risca să piardă accesul la fondurile UE, potrivit acordui provizoriu încheiat pe 5 noiembrie de negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului.

Aceste reglementări se vor aplica de asemenea, aspectelor sistemice legate de valorile fundamentale ale UE pe care toate statele membre trebuie să le respecte, precum libertatea, democrația, egalitatea și respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor minorităților.

Aflată în pandemie și cu pachetul financiar blocat, UE intră din nou într-o gravă criză politică. Potrivit unor diplomați germani citați de Spiegel Online, cancelara Angela Merkel, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, trebuie să discute pentru a stabili ce se poate face în continuare.

Chestiunea va fi cel mai probabil discutată în cadrul unei videoconferințe a șefilor de stat și de guvern programată pentru joi. Videoconferința avea ca obiectiv stabilirea unei mai bune cooperări în lupta pandemiei de Sars-CoV-2.

Donald Tusk cere excluderea Fidesz din PPE

Donald Tusk, președintele Partidului Popular European, a cerut excluderea partidului premierului ungar Viktor Orban din PPE, după veto-ul asupra bugetului UE.

"Oricine e împotriva principiului statului de drept este împotriva Europei. Aștept de la toate partidele din PPE o poziție clară pe acest subiect. Cei care se opun valorilor noastre fundamentale nu mai trebuie apărați de nimeni", a scris el pe Twitter.

Și liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a reacționat, precizând că eurodeputații nu vor accepta bugetul fără mecanismul privind statul de drept.