Ungaria nu se mai opune numirii lui Mark Rutte ca secretar general al NATO, afirmă marți presa olandeză preluată de Reuters. Și Slovacia îl susține acum pe premierul Olandei, aflat la sfârșit de mandat, ca succesor al lui Jens Stoltenberg.

Președintele slovac Peter Pellegrini s-a pronunțat în acest sens marți.

Rutte s-a întâlnit cu omologul său ungar Viktor Orban luni, la reuniunea neoficială de la Bruxelles a liderilor din statele aliate.

Conform rețelelor de presă NOS și RTL din Olanda, Orban nu i-a cerut din nou lui Rutte să prezinte scuze pentru opiniile din trecut despre Ungaria, notează Agerpres.

Gestul respectiv din partea olandezului era una din cele două condiții puse de Budapesta pentru aprobarea lui ca succesor al lui Jens Stoltenberg în cea mai înaltă funcție politică din NATO, începând din octombrie.

Candidatura lui Rutte a fost susținută de la început de SUA, Regatul Unit, Franța și Germania. Turcia s-a raliat acestei poziții în aprilie.

Până acum, doar România nu și-a dat acordul. Pentru desemnarea secretarului general este nevoie de unanimitatea celor 32 de state aliate.