Liderii UE și Comisia Europeană ar trebui să evalueze impactul sancțiunilor împotriva Rusiei asupra statelor membre, în special în contextul crizei energetice în curs, potrivit consilierului șef al premierului Viktor Orbán.

„Sancțiunile sunt raționale dacă rănesc Rusia mai mult decât Europa, (…) dar nu ar trebui să fie automate”, a declarat Balázs Orbán, care nu are nicio legătură cu premierul ungar, într-un interviu pentru EURACTIV după Consiliul European de săptămâna trecută.

„Liderii UE ar trebui să discute, Comisia Europeană ar trebui să facă o analiză a efectelor sancțiunilor”, a adăugat el.

În al 12-lea cea, statele membre au convenit săptămâna trecută asupra celui de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care a fost descris drept cel mai slab dintre cele adoptate până acum.

Anterior, premierul ungar Viktor Orbán ceruse UE să retragă toate sancțiunile împotriva Rusiei, iar oficialii săi au invocat dependența Ungariei de energia rusă pentru a justifica nevoia țării de a menține legături mai strânse cu Moscova.

Rezultatul unei consultări naționale controversate în curs de desfășurare, în care guvernul ungar i-a întrebat pe cetățeni dacă sunt de acord sau nu cu opoziția guvernului față de sancțiunile UE impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei, sunt așteptate în ianuarie, a confirmat consilierul principal al lui Orbán.

„Înainte de a ajunge la un acord asupra celui de-al 10-lea sau al 11-lea pachet, ar trebui să stăm și să avem o discuție serioasă asupra efectelor sancțiunilor”, a spus Balázs Orbán, adăugând că acest lucru ar trebui făcut până la următorul summit UE.

Liderii UE urmează să se reîntâlnească la începutul lunii februarie pentru un summit extraordinar la Bruxelles, pentru a discuta despre migrație, în lumina creșterii numărului de solicitanți de azil și a dorinței de a avea o soluție la nivelul Uniunii.

„Energia este o zonă interzisă pentru noi”, a spus consilierul șef al lui Orbán, adăugând că Ungaria va solicita noi derogări în cazurile în care „sancțiunile afectează mai mult Europa decât Rusia”.

Ungaria a blocat săptămâna trecută adăugarea a trei oficiali ruși pe lista de sancțiuni a UE,  inclusiv ministrul rus al energiei.

Întrebat despre motivul blocării, consilierul șef al lui Orbán a spus că ar fi „pur și simplu inacceptabil din punctul de vedere al securității energetice din Ungaria”.

„Negociem cu el pe tema energiei ungare, deci cum îl putem pune pe lista de sancțiuni?”

Relațiile în cadrul V4

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a determinat guvernele polonez și ungar, anterior aliate apropiate, să o ia pe căi diferite.

Varșovia a fost unul dintre cei mai puternici aliați și susținători ai Kievului, criticând adesea decizia Budapestei de a menține relații bune cu Moscova și opoziția acesteia față de unele sancțiuni ale UE.

„După începutul războiului, a existat o perioadă de răcire a relațiilor, dar depunem multă energie pentru reconstruirea cooperării”, a spus Balázs Orbán, întrebat despre nemulțumirea polonezilor față de poziția ungară.

Prim-miniștrii celor patru țări din Grupul de la Visegrád – Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria – s-au întâlnit luna trecută pentru a sublinia legăturile comune pe fondul fricțiunilor provocate de poziția Ungariei față de războiul din Ucraina.

Scopul celor patru țări din Visegrád, de a reprezenta Europa Centrală, nu s-a schimbat, a spus consilierul principal al lui Orbán.