77% dintre unguri se opun ca Uniunea Europeană să trimită imigranți în Ungaria, în ciuda opoziției Guvernului ungar. Nu există niciun grup social care să susțină planul de la Bruxelles.

Chiar și 58% dintre cei de stânga îl resping, potrivit ultimului sondaj de opinie realizat de Institutul Nézőpont din Ungaria, scrie cotidianul Magyar Hirlap.

Planul privind cotele de migranți se află în discuție la Bruxelles încă din 2015. Acest lucru a fost confirmat de poziția Consiliului, care a fost adoptată în condițiile în care Ungaria a votat împotrivă.

Conform poziției Consiliului, Ungaria ar trebui să primească 8.500 de imigranți ilegali pe an, ceea ce înseamnă că pentru Ungaria cota de imigranți ar fi echivalentă cu aproape 30% din numărul total de persoane care urmează să fie relocate.

Planul european regândit privind cotele de migranți este contrar principiului, conform căruia „nicio populație străină nu poate fi stabilită în Ungaria”, principiu care a fost inclus și în Legea fundamentală a Ungariei după referendumul din 2016.

Prin urmare, Institutul Nézőpont i-a întrebat pe unguri dacă consideră acceptabilă ca o decizie privind o problemă atât de importantă să fie luată la Bruxelles fără acordul Guvernului ungar.

Din sondaj a rezultat că mai mult de trei sferturi dintre unguri (77%) sunt de acord că Uniunea Europeană ar trebui să trimită „imigranți solicitanți de azil” în Ungaria doar cu acordul Guvernului ungar.

Respingerea cotelor de migranți, care încearcă să treacă peste suveranitatea statului-națiune, reprezintă o poziție majoritară în toate grupurile sociale, și depășește chiar și preferințele politice ale partidelor.

Nu este surprinzător faptul că aproape tot electoratul pro-guvernamental (93%) ar insista asupra protecției competențelor statului național și s-ar opune relocării obligatorii a imigranților pe bază de cote.

Cu toate acestea, este un semnal de alarmă pentru partidele de stânga care susțin implicit planul faptul că, chiar și majoritatea alegătorilor de stânga se opun principiului unei cote de imigranți (58%) și doar o treime dintre ei îl consideră acceptabil (32%).

Sursa: RADOR