Parlamentul European a aprobat propunerea de extindere a mandatului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Eurodeputații sunt gata să negocieze cu statele membre pentru a îmbunătăți cadrul UE de prevenire și control al bolilor și a gestiona împreună amenințările transfrontaliere pentru sănătate.

Propunerea de extindere a mandatului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a fost adoptată cu 598 voturi pentru, 84 împotrivă și 13 abțineri.

Statele membre ale UE ar trebui să conceapă planuri naționale de pregătire și răspuns și să transmită la timp date comparabile și de bună calitate, afirmă eurodeputații.

Ei vor să se asigure totodată că mandatul ECDC va fi extins și va cuprinde nu doar bolile transmisibile, ci și unele boli netransmisibile grave, cum ar fi bolile cardiovasculare și respiratorii, cancerul, diabetul sau afecțiunile psihice.

Propunerea legislativă menită să îmbunătățească prevenirea, pregătirea și răspunsul Uniunii în caz de criză în fața unor viitoare amenințări transfrontaliere grave pentru sănătate a fost adoptată cu 594 voturi pentru, 85 împotrivă și 16 abțineri.

Criza provocată de pandemia de COVID-19 a arătat că la nivelul UE trebuie să se facă mai mult pentru a susține cooperarea dintre statele membre, mai ales dintre regiunile de frontieră, subliniază eurodeputații. În text se mai cer proceduri clare și mai multă transparență în achizițiile publice comune ale UE și în acordurile de achiziții aferente.