La prezentarea programului "UE pentru statul de drept" s-a anunțat că Serbia va primi 20,8 milioane de euro pentru a îndeplini obiectivele din cadrul Capitolelor 23 (Justiție și drepturi fundamentale) și 24 (Drepturi, libertăți și securitate).

Șeful Delegației UE la Belgrad, Emanuele Giaufret, a declarat că UE este angajată în procesul de integrare a Balcanilor de Vest și a subliniat importanța reformelor din domeniul statului de drept pentru continuarea parcursului european al Serbiei, relatează RTS.

Giaufret a spus că pe lângă reformele privind statul de drept, aderarea Serbiei la UE depinde și de normalizarea relațiilor cu Pristina și de armonizarea politicii externe și de securitate cu cea a UE, mai ales în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.

"În ultimul raport am salutat realizările în lupta contra criminalității organizate și spălării banilor", a declarat Giaufret, subliniind și importanța implementării strategiei mass-media. "Așteptăm o presă independentă și libertatea de exprimare", a subliniat Giaufret, adăugând că este nevoie de o mai mare protecție a minorităților, în special când este vorba de etnia rromă, membrii LGBT și a persoanelor cu invaliditate.

De asemenea, Giaufret a anunțat că UE va acorda sprijin sistemului de justiție din Serbia.

Prezentă la eveniment, premierul Serbiei, Ana Brnabici, a mulțumit UE pentru sprijinul acordat și a subliniat că Belgradul implementează reformele pentru a avansa spre UE, dar și pentru cetățenii Serbiei. Brnabici a subliniat că pe lângă progresul economic, statul de drept asigură și o justiție echitabilă, procese încheiate într-un timp rezonabil și lupta contra corupției.

Sursa: RADOR