Ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat joi al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat președinția belgiană a Consiliului.

"Acest pachet prevede noi măsuri direcționate și consolidează impactul sancțiunilor existente prin micșorarea ochiurilor plasei", a arătat președinția belgiană pe rețeaua de socializare X, relatează La Libre Belgique.

"Acest pachet de măsuri forte va împiedica Rusia să aibă acces la tehnologii, de asemenea, va priva Rusia de venituri suplimentare în sectorul energetic", a salutat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe X.

Printre aceste măsuri se numără și interzicerea transbordării gazelor naturale lichefiate (GNL) în Uniunea Europeană, potrivit documentului care enumeră aceste sancțiuni, din care AFP a obținut un exemplar.

Măsura urmărește să pună piedici logisticii exporturilor de gaze rusești din Arctica, care necesită utilizarea vaselor de transport de GNL spărgătoare de gheață în lunile de iarnă. Aceste nave livrează GNL pe care îl transportă în porturile europene - Zeebrugge în Belgia sau Montoir-de-Bretagne în Franța de exemplu - un gaz transportat apoi de vase clasice de transport de GNL spre piața asiatică, în special în China.

Aceste noi sancțiuni nu reduc, așadar, volumele de gaze naturale furnizate UE, condiție considerată esențială de anumite țări, încă foarte dependente de aceste livrări rusești.

Aceste noi sancțiuni urmăresc, de asemenea, să limiteze utilizarea de către Rusia a cargourilor "fantomă" pentru a eluda sancțiunile UE asupra exporturilor de petrol rusesc.

Ele vizează, de asemenea, sistemul care permite tranzacții financiare, SPFS, instituit de Rusia după excluderea sa din sistemul financiar interbancar internațional SWIFT.

Acest pachet de sancțiuni, al 14-lea de la invazia rusă în Ucraina din februarie 2022, a făcut obiectul unor negocieri intense timp de săptămâni, în fața reticenței din partea anumitor state membre, printre care Germania.

Cu scopul de a îmbunătăți eficacitatea sancțiunilor anterioare și de a preveni ocolirea acestora, Comisia Europeană a propus întărirea obligației companiilor europene de a monitoriza bunurile pe care le comercializează, pentru a evita ca acestea să ajungă în cele din urmă în Rusia prin intermediul unor companii din țări terțe.

Din 2022, UE a căutat să limiteze posibilitatea Rusiei de a obține produse de uz civil, precum microprocesoare, dar folosite și pentru fabricarea de arme.

Mai multe țări vecine cu Rusia sunt suspectate că servesc drept platforme pentru reexportarea produselor occidentale în Rusia.

Dar Germania, principala țară exportatoare din Europa, a considerat aceste măsuri prea restrictive, potrivit unor diplomați. Berlinul a acceptat până la urmă un compromis pus pe masă miercuri seara de președinția belgiană și aprobat joi dimineață.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA