Uniunea Europeană a decis să-l pedepsească pe principalul aliat al Mosvovei în război și a interzis exportul de arme de foc și muniție în Belarus, precum și de produse și tehnologii care contribuie la perfecționarea militară și tehnologică.

De asemenea, UE a impus sancțiuni împotriva a 41 de persoane și entități care au comis abuzuri continue împotriva drepturilor omului.

Comisia Europeană a reamintit că șefii de stat și de guvern au adoptat o serie de măsuri restrictive suplimentare ''ca răspuns la implicarea Belarusului în agresiune'' și pentru a preveni ca sancțiunile împotriva Rusiei să fie eludate prin intermediul țării aliate.

Măsurile extind interdicția de a exporta către Belarus ''o serie de bunuri și tehnologii extrem de sensibile care contribuie la dezvoltarea militară și tehnologică a Belarusului'', explică executivul european, potrivit Euronews.

''Consiliul impune și o interdicție suplimentară asupra exportului de arme de foc și muniții, precum și de bunuri și tehnologii adecvate pentru a fi utilizate în industria aviației și spațiale''.

În plus, Consiliul European a inclus în mod oficial 38 de noi persoane și trei entități din Belarus pe lista neagră europeană pentru implicarea directă în ''războiul ilegal'' al Rusiei împotriva Ucrainei și pentru ''abuzurile continue comise împotriva drepturilor omului'' de către guvernul de la Minsk.

''Am adoptat noi sancțiuni ca răspuns la încălcările continue, sistematice, pe scară largă și grave ale drepturilor omului și la represiunea brutală împotriva tuturor segmentelor societății belaruse de către regimul ilegitim al lui Lukașenko'', a subliniat Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii, Josep Borrell.

Sursa: RADOR