Șeful diplomației europene a profitat de ocazia unei întâlniri bilaterale la Havana, pentru a căuta sprijinul insulei în dosarul ucrainean, relatează Euronews.

Uniunea Europeană mizează pe Cuba pentru "promovarea respectării suveranității Ucrainei, atacată fără niciun motiv", sunt cuvintele Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell, aflat în vizită la Havana, pentru întâlnirea celui de-al treilea Consiliu comun dintre Cuba și Uniunea Europeană.

Întâlnirea a avut loc într-un moment deosebit de delicat pentru relațiile dintre Cuba și Europa. Insula nu a condamnat oficial invazia Ucrainei și, dimpotrivă, a lăsat să circule ideea responsabilității Statelor Unite pentru izbucnirea conflictului.

Cuba se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani. Potrivit Ministerului Economiei, inflația ar putea depăși chiar 40% în 2023. O criză agravată și de sancțiunile impuse insulei de către Statele Unite, care împinge Havana în brațele Moscovei și din punct de vedere economic. De fapt, cele două țări tocmai au semnat acorduri pentru creșterea investițiilor rusești pe insulă.

Însă, Uniunea Europeană rămâne primul partener comercial al Cubei, deoarece reprezintă o treime din comerțul exterior, față de numai 8% pentru Moscova și Beijing.https:

Sursa: RADOR