Uniunea Europeană a decis marți primele sancțiuni împotriva Rusiei în urma recunoașterii de către Moscova a independenței regiunilor separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

UPDATE:

Miniștrii de externe ai țărilor membre ale Uniunii Europene au convenit să impună sancțiuni împotriva a 27 de oficiali și entități din Rusia, printre care bănci și sectorul de apărare rus, precum să și limiteze accesul Rusiei la piețele de capital europene, informează AFP și dpa, preluate de Agerpres.

De asemenea, toți membrii Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, care au votat cererea adresată lui Vladimir Putin pentru recunoașterea independenței teritoriilor separatiste, vor fi vizați de sancțiunile UE, care prevăd în mod obișnuit interdicții de călătorie în UE și înghețarea activelor.

„Acest pachet de sancțiuni aprobat în unanimitate de țările membre va lovi puternic Rusia și acest lucru o va durea foarte mult”, a declarat șeful diplomației europene Josep Borrell în timpul unei conferințe de presă susținute alături de ministrul de externe francez, după reuniunea de la Paris.

La rândul său, șeful diplomației franceze Jean-Yves Le Drian, a anunțat că miniștrii au căzut de acord „în unanimitate asupra unui prim pachet de sancțiuni”. Aceste sancțiuni „îi vor face foarte rău Rusiei”, a adăugat Le Drian.

****************

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat presei la deschiderea la Paris a unui Forum al UE pentru cooperarea în regiunea Indo-Pacific că a convocat "un Consiliul de urgență al Afacerilor Externe, pe care Franța îl va organiza aici, la Paris, după reuniune", potrivit AFP, citată de Agerpres.

"În această dimineață am lucrat deja la pregătirea textului, iar după-amiază Consiliul va decide ce sancțiuni vor fi luate (...) Trebuie acționat repede, adică în această după-amiază, aici, la Paris", a precizat el, adăugând că sancțiunile vor fi adoptate "în unanimitate".

La acest moment nu este vorba de "o invazie de mare amploare, însă trupe ruse au intrat pe teritoriul ucrainean", în Donbas, a subliniat Borrell.

UE a avertizat luni seară că va adopta sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova va recunoaște independența autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk, regiuni separatiste ucrainene proruse.

"Avem un pachet (de sancțiuni posibile - n.r.). Există diferite măsuri, iar gradul de punere a lor în aplicare depinde de nivelul de agresiune", a precizat Josep Borrell.

+++

Președintele Rusiei Vladimir Putin a recunoscut indepedența republicilor separatiste Donețk și Lugansk, și a cerut armatei ruse să intre în aceste teritorii, după ce acestea au pretins că au suferit agresiuni militare din partea Ucrainei.