Uniunea Europeană a condamnat vineri acțiunile Turciei în largul Ciprului în cadrul conflictului legat de exploatarea zăcămintelor de gaze, acuzând Ankara că "agravează" tensiunile, transmite AFP.

În repetate rânduri, cei 27 au îndemnat Turcia să pună capăt forajelor de exploatare a gazelor și petrolului în largul insulei pentru că încalcă zona economică a Ciprului, membru al Uniunii.

În urmă cu câteva săptămâni, UE a blocat bunurile și a interzis intrarea a doi cetățeni turci implicați în operațiuni, dar Ankara a persistat.

"Deplângem că Turcia nu a reacționat la numeroasele apeluri ale Uniunii Europene pentru a înceta astfel de activități și reiterăm apelul nostru ca Turcia să dea dovadă de reținere, să renunțe la acest gen de acțiuni și să respecte suveranitatea și drepturile suverane ale Ciprului", au insistat cei 27 de miniștri de externe ai UE într-un comunicat comun.

Miniștrii au salutat eforturile cipriote în vederea negocierilor asupra diferendului, declarând, în același timp, că "recenta escaladare a acțiunilor Turciei merge din păcate într-o direcție greșită".

Nava turcă Yavuz forează în largul Ciprului de la sfârșitul lunii trecute. Ministrul turc al energiei, Fatih Donmez, a afirmat joi că lucrările nu se vor opri.

"Turcia își continuă activitățile de foraj și seismice în estul Mediteranei fără nicio întrerupere", a explicat joi Fatih Donmez agenției oficiale Anadolu.

Importante zăcăminte de gaze au fost descoperite în adâncul Mării Mediterane, revendicate simultan de Cipru și Turcia.

Ankara susține că activitățile sale de foraj petrolier sunt în acord cu dreptul internațional și a declarat că aliatul său, Republica Turcă a Ciprului de Nord - nerecunoscută de comunitatea internațională -, urmează să primească o parte din beneficii.