UE și Coreea de Sud au semnat un acord orizontal în domeniul aviației, acord ce permite oricărei companii aeriene din UE să zboare către Coreea de Sud din fiecare stat membru UE care are un acord bilateral privind serviciile aeriene cu această țară.

În mod tradițional, în cadrul acestor acorduri bilaterale privind serviciile aeriene, numai companiile aeriene deținute și controlate de un anumit stat membru sau de resortisanții săi pot opera zboruri între statul membru respectiv și o țară terță. Încheierea acordului orizontal oferă oportunități importante altor companii aeriene din UE și, prin urmare, este benefică pentru companiile aeriene ale ambelor părți, precizează Comisia Europeană.

”Într-un moment în care transportul aerian internațional, grav afectat de criza COVID-19, se relansează încet, semnarea unui astfel de acord orizontal oferă speranțe pentru viitor, cu mai multe oportunități de dezvoltare a unor servicii pe distanțe lungi către piața coreeană. De asemenea, semnarea acordului arată că unul dintre factorii esențiali pentru redresarea pieței aviației este cooperarea internațională”, a precizat comisarul pentru transport, Adina Vălean.

Semnarea acordului a avut loc cu doar câteva zile înainte de videoconferința liderilor UE și ai Republicii Coreea din 30 iunie.

La această videoconferință se așteaptă ca liderii UE și ai Republicii Coreea să își reitereze angajamentul comun de a acționa în direcția instituirii unui dialog la nivel înalt privind transporturile între UE și Coreea de Sud pentru toate modurile de transport.