Universitățile și diplomele europene, priorități ale comisarei Roxana Mînzatu
Universitățile europene ar ajuta UE să fie mai puternică în competiția globală.
”În prezent, tinerii nostri studiază în universități locale, naționale. Eu cred că e cazul – dacă vrem să fim puternici în această competiție globală – să sprijim și să investim în crearea de universități europene ... universități care să aibă campusuri și resurse în mai multe state membre prin alianța formată din mai multe instituții educaționale și care să permită studenților să aibă o experiență educațională nu doar la ei acasă sau nu doar plecând din țara lor pentru a studia în altă parte, ci fiind mobili și parcurgând semestru cu semestru, modul cu modul, în mai multe instituții educaționale parte a acestui concept de universitate europeană”, a declarat miercuri comisara Roxana Mînzatu, într-o discuție cu jurnaliștii români după aprobarea Comisiei von der Leyen II în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.
O altă prioritate este tot din domeniul educației, și anume diploma europeană.
Procedurile de recunoaștere ale unei diplome pentru a face un master sau un doctorat în alt stat membru pot fi ”destul de anevoioase” acum.
”Diploma europeană ae permite utilizarea acestei recunoașteri automat oriunde pe teritorul UE”, a explicat Mînzatu.
În calitate de vicepreședintă executivă a Comisiei Europene, Mînzatu va coordona Fondul Social European.
Banii din acest fond pot fi folosiți pentru:
- combaterea abandonului școlar,
- vouchere pentru familii nevoiașe pentru a-ș plăti facturile la energie sau pentru alimente.
Fondul Social pentru Climă va sprijini în mod special persoane, gospodării, firme care sunt afectate de sărăcia energetică, creșterea prețurilor cu energia, cu utilitățile.
Noul Executiv european își începe mandatul la 1 decembrie, după ce a primit miercuri votul eurodeputaților.
Comentarii