Uniunea Europeană se așteaptă ca Serbia să adere în viitor, dar Belgradul și Priștina trebuie să își normalizeze relațiile, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei sale oficiale în Serbia.

"Extinderea este în fruntea agendei UE. Acesta este un moment al tulburărilor globale. Trebuie să întărim unitatea și securitatea continentului. Vrem ca Serbia să adere la UE. Serbia este deja una dintre cele mai avansate țări pe calea către UE", a spus ea, relatează EURACTIV Serbia.

Cu toate acestea, Von der Leyen a subliniat necesitatea normalizării relațiilor cu Priștina.

"Este crucial ca cele două părți să se îndrepte una spre cealaltă și să se străduiască pentru o normalizare a relațiilor. Prișstina trebuie să elaboreze legea ZSO (Comunitatea/Asociația Municipalităților cu Majoritate Sârbă), iar Serbia trebuie să implementeze acordurile existente și să nu piardă timpul", a spus ea.

Întrebată despre declarația de recunoaștere "de facto" pe care a făcut-o la Priștina, ea a spus că este vorba despre implementarea Acordului de la Ohrid.

"Implică recunoașterea de către Serbia a anumitor documente. Aceasta este o condiție prealabilă necesară pentru calea europeană. Procesul de aderare se bazează pe merit, unele țări progresează rapid, altele mai lent și credem că este corect ca un astfel de proces să se bazeze pe merit”, a adăugat ea.

După recenta întâlnire de la Bruxelles, Vucici a spus audienței sârbe că nu va recunoaște Kosovo nici direct, nici indirect, ceea ce contrazice procesul de dialog în curs.

"Dacă deschidem piața internă a Uniunii Europene și avem o piață regională comună pentru Balcanii de Vest, avem nevoie de reguli egale și pentru asta sunt necesare reforme", a spus ea, adăugând că UE va veni cu investiții dacă reformele vor fi implementate.

"Pentru Serbia, de exemplu, acest lucru ar însemna îmbunătățirea mediului de afaceri, revizuirea sectorului energetic în care activăm deja, concentrarea pe educație și formarea oamenilor pentru locuri de muncă viitoare. Acestea sunt doar câteva dintre domeniile în care am putea investi și pe care le-am putea reforma împreună”, a adăugat ea.

După discuție, președintele Aleksandar Vucici a spus că subiectele de discuție au fost foarte importante, deoarece se referă la investiții și probleme politice.

"Am vorbit despre situația din regiune. Repet tot ce am spus la Bruxelles: Serbia se angajează să mențină pacea și stabilitatea și își cunoaște obligațiile", a spus Vucici.

Potrivit acestuia, Serbia își va îndeplini obligațiile și este clar ce nu poate face în contradicție cu Constituția.

"Știm ce a acceptat Serbia. În conformitate cu aceasta, ne vom îndeplini obligațiile în mod responsabil”, a adăugat Vucici.