Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi seara că vor fi crescute fondurile pentru fermierii din statele aflate în prima linie a culoarelor de solidaritate.

După prima zi a Consiliului European, Ursula von der Leyen a evocat succesul culoarelor de solidaritate, care permit Ucrainei să exporte cantități mari de cereale și alte produse agricole.

"În acest context, e important să-i ajutăm - și am discutat asta în această seară - pe fermierii noștri din Uniunea Europeană care se confruntă cu consecințele, deoarece multe cereale vin acum (din Ucraina) pe piața europeană și asta influențează prețurile. Iar acele țări din prima linie, care ajută cel mai mult Ucraina în cadrul culoarelor de solidaritate, nu trebuie să aibă de suferit", a declarat președinta Comisiei Europene.

Ea a amintit că au fost alocate peste 56 milioane de euro din rezerva pentru fonduri de urgență în agricultură. "Dar nu e suficient, după cum a reieșit în seara asta. De aceea sunt recunoscătoare României, care a propus o moțiune privind creșterea sumelor pentru fermierii aflați în prima linie", a subliniat von der Leyen.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a anunțat luni că România va primi doar 10 milioane de euro din rezerva UE drept compensații pentru producătorii supuși șocului importurilor de cereale din Ucraina. Bruxellesul a propus ca Polonia să primească 29,5 milioane de euro și Bulgaria - 16,75 milioane, iar celelalte state prin prima linie (Ungaria, Slovacia) nu au primit nimic. 

Anunțul comisarului Janusz Wojciechowski a nemulțumit autoritățile de la București.

Europarlamentarul Dacian Cioloș, fost comisar pentru agricultură și dezvoltare durabilă, l-a acuzat pe ministrul agriculturii Petre Daea că a trimis cu întârziere cifrele solicitate de Comisie. 

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, l-a apărat pe ministru.

Daea a susținut că România a transmis Comisiei Europene, la timp și cu rapiditate, datele cerute în vederea despăgubirii fermierilor români afectați de afluxul de cereale din Ucraina, precizând că nu a avut loc nicio negociere privind stabilirea sumelor ce se cuvin din fondul de rezervă.

Ieri, președintele Klaus Iohannis a criticat abordarea "ultrabirocratică" a Comisiei.

El a spus că trebuia să țină cont Comisia Europeană cel puțin de faptul că "noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre piețele lumii".

"N-au făcut-o, nu știu de ce, dar vom afla și este regretabil că astfel de abordări ultra birocratice pun sub semnul întrebării buna credință a Comisiei", a completat Iohannis