Ursula von der Leyen: Cinci măsuri pentru abordarea crizei energetice
Președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a prezentat miercuri cinci măsuri pentru abordarea crizei energetice.
Măsurile anunțate astăzi de Ursula von der Leyen vor fi discutate la reuniunea informală de urgență de vineri a miniștrilor energiei din UE, de la Bruxelles.
Pentru a gestiona chestiunea prețurilor astronomice la energie electrică pentru gospodării și companii și volatilitatea enormă a pieței, Comisia propune un set de cinci măsuri:
1. Prima propunere vizează o reducere inteligentă a cererii de electricitate. CE va propune o țintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf și va colabora cu statele membre pentru atingerea acestei ținte.
În timpul verii a apărut o penurie globală de energie, iar prețul a crescut atunci când cererea a fost mare: ”Ceea ce trebuie să facem este să aplatizăm curba și să evităm solicitările de vârf”.
2. Cea de a doua propunere vizează plafonarea veniturilor companiilor care produc electricitate cu costuri reduse, cum sunt energiile regenerabile și centralele nucleare, deoarece ele generează venituri surprinzătoare care nu reflectă costurile lor de producție.
”Sursele de energie cu emisii scăzute de carbon realizează în aceste vremuri – pentru că au costuri mici, dar au prețuri mari pe piață – venituri enorme. Venituri pe care nu le-au calculat niciodată, venituri la care nu au visat niciodată, veniturile pe care nu le pot reinvesti. Aceste venituri nu reflectă costurile lor de producție. Așadar, acum este timpul ca și consumatorii să beneficieze de costurile scăzute ale surselor de energie cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi, de exemplu, sursele regenerabile. Vom propune redirecționarea acestor profituri neașteptate către statele membre, astfel încât statele membre să poată sprijini gospodăriile și companiile vulnerabile”.
3. A treia propunere este o "contribuție de solidaritate" din partea companiilor de petrol și gaze, pentru a ajuta gospodăriile și companiile să facă față exploziei de prețuri la energie.
”Companiile de petrol și gaze au realizat, de asemenea, profituri masive. Prin urmare, vom propune o contribuție de solidaritate pentru companiile din sectorul combustibilor fosili. Pentru că toate sursele de energie trebuie să ajute la depășirea acestei crize. Statele membre ar trebui să investească aceste venituri pentru a susține gospodăriile și companiile vulnerabile, dar și să le investească în surse de energie curată de origine locală, cum sunt sursele regenerabile, de exemplu”, a declarat von der Leyen.
4. A patra propunere vizează sprijinirea cu lichidități a companiilor de utilități de către statele membre, afectate de volatilitatea extremă care există în prezent pe piața de electricitate.
Aceste companii trebuie în prezent să furnizeze, sub formă de garanții, sume foarte mari, ceea ce amenință nu numai capacitatea de tranzacționare, ci și stabilitatea piețelor futures.
”Vom contribui la facilitarea sprijinului de lichiditate oferit de statele membre companiilor de utilități. Vom actualiza cadrul temporar și vom permite astfel furnizarea rapidă a garanțiilor de stat”, a spus șefa Executivului de la Bruxelles.
5. A cincea propunere se referă la plafonarea prețului pentru gazul rusesc.
”Știm cu toții că sancțiunile noastre macină profund economia Rusiei. Dar Putin amortizează parțial veniturile din combustibili fosili. Obiectivul e clar: trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a-și finanța războiul atroce din Ucraina”, a spus von der Leyen, adăugând că, la începutul războiului, 40% din gazul importat de UE era din Rusia, iar astăzi s-a ajuns la doar 9%.
Amenințările lui Putin
Înainte de discursul șefei CE, președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va opri toate livrările de gaz, petrol și cărbune în cazul unei plafonări a prețurilor, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Săptămâna trecută, țările G7 au semnalat că vor implementa "de urgență" o plafonare a prețului petrolului rus, încurajând o "coaliție largă" de țări să se alăture acestei măsuri, ca represalii pentru ofensiva din Ucraina.
Plafonarea prețurilor ar fi "o decizie absolut stupidă", "o prostie", a declarat liderul de la Kremlin în cadrul unui forum economic la Vladivostok (Orientul Îndepărtat al Rusiei).
Comentarii