Proiectul de lege introdus de autoritățile din Ungaria discriminează în mod clar persoanele pe baza orientării lor sexuale și contravine valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, susține Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Ungaria a adoptat la 15 iunie un text care interzice „promovarea” homosexualității în rândul minorilor, provocând îngrijorare în rândul apărătorilor drepturilor omului, în timp ce guvernul lui Viktor Orban crește restricțiile care vizează comunitatea LGBT. 

„Inițiativa legislativă maghiară este o rușine. Am încredințat comisarilor responsabili sarcina de a trimite o scrisoare pentru a ne exprima preocupările juridice, înainte de intrarea în vigoare a proiectului de lege”, a spus Ursula von der Leyen, într-o declarație publicată miercuri de Comisia Europeană.

Președinta Comisiei spune că UE nu va face compromisuri cu privire la aceste principiile pe care se bazează Uniunea.

„Proiectul de lege discriminează în mod clar persoanele pe baza orientării lor sexuale. Aceasta contravine valorilor fundamentale ale Uniunii Europene: demnitatea umană, egalitatea și respectarea drepturilor omului”, a adăugat ea.

Ursula von der Leyen își exprimă credința într-o Uniune cât mai diversă.

„Am mai spus-o și o repet: cred într-o Uniune Europeană în care ești liber să fii tu însuți și să iubești pe cine vrei. Cred într-o Europă care acceptă necondiționat diversitatea”, mai spune ea.

În final, Ursula von der Leyen spune că va face uz de toate competențele Comisiei pentru a se asigura că drepturile tuturor cetățenilor UE sunt garantate, „oricine ar fi aceștia și oriunde ar locui pe teritoriul Uniunii Europene”.