Președinta CE, Ursula von der Leyen, vine luni la București, pentru a anunța aprobarea Planului național de redresare și reziliență. Purtătorul de cuvânt Eric Mamer a prezentat vineri programul vizitei.

În timpul vizitei sale, președinta von der Leyen se va întâlni cu președintele României, Klaus Iohannis, și cu premierul Florin Cîțu.

Cei trei înalți oficiali vor vizita Spitalul Universitar București, care ar putea beneficia de finanțare prin Mecanismul de redresare și reziliență, anunță Reprezentanța Comisiei Europene la București.

La finalul vizitei, cei trei demnitari vor susține o conferință de presă care va fi transmisă în direct pe canalul Ebs, Serviciul audiovizual al Comisiei Europene, respectiv pe canalul de Facebook al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Planul de redresare al României prevede finanțări de 29,2 miliarde de euro, dintre care ceva mai mult de jumătate sub formă de împrumuturi. Sumele ar urma să fie utilizate pentru investiții și reforme în educație, transporturi, digitalizarea statului, dar și reforma pensiilor sau descentralizarea autorităților locale.

După ce USR PLUS și-a anunțat plecarea din guvernul condus de Florin Cîțu, ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, a susținut că PNRR a fost complet agreat de Comisia Europeană, reiterând că primii bani vor intra în această toamnă. 

După acordul Comisiei Europene, planul național trebuie votat în Consiliul UE, urmând ca prefinanțarea de 1,9 miliarde de euro să fie ulterior virată statului membru.

Până acum, Comisia Europeană a validat planurile naționale de redresare propuse de 19 state membre. 18 dintre acestea au fost aprobate și de Consiliu, iar Comisia a virat prefinanțările către 13 state membre.

Până acum, doar Bulgaria și Olanda nu au transmis Comisiei planurile naționale, în principal din cauza situației politice din cele două țări.