Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost de marți, de Ziua Europei, în Ucraina.

"Este bine să mă întorci la Kiev, unde principiile dragi nouă sunt apărate în fiecare zi. Prin urmare, este un loc potrivit pentru a sărbători Ziua Europei. Salut alegerea președintelui Zelenski de a sărbători 9 mai, Ziua Europei, și aici în Ucraina", a scris Ursula von der Leyen într-un mesaj pe Twitter, alături de o fotografie care o înfățișează după ce a coborât din tren în gara capitalei ucrainene, relatează ANSA.

"Continuăm să creștem presiunea asupra Rusiei. Este unul dintre punctele asupra căruia îl voi informa pe președintele Zelenski. Accentul se pune acum pe implementarea riguroasă a sancțiunilor și luarea de măsuri împotriva încălcării acestora", a explicat președinta Comisiei Europene la sosirea sa la Kiev.

"Suntem hotărâți să închidem lacunele existente. Nimeni să nu se îndoiască de asta", a continuat Ursula von der Leyen, subliniind: "Prezența mea la Kiev pe 9 mai este simbolică, dar este și semnul unui fapt crucial și foarte concret: UE lucrează cot la cot cu Ucraina în multe probleme. Ucraina face parte din familia noastră europeană".

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut marți ca Uniunea Europeană să accelereze livrările de muniții, să ridice restricțiile "inacceptabile" asupra exporturilor de cereale și să lanseze negocierile de aderare a Ucrainei la blocul comunitar, cu ocazia primirii la Kiev a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP.

”A sosit de mult timpul să înlăturăm această incertitudine politică artificială în relațiile dintre Ucraina și UE. A sosit momentul să luăm o decizie pozitivă cu privire la deschiderea negocierilor de aderare”, a declarat Zelenski în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Comisiei Europene.

UE a acordat Ucrainei statutul oficial de țară candidată în iunie 2022, dar cere reforme suplimentare, în special în domeniul luptei împotriva corupției. Deschiderea negocierilor de aderare trebuie să fie decisă de statele membre în unanimitate, după o propunere a Comisiei.

”Este impresionant să vedem că, în ciuda războiului pe scară largă, Ucraina muncește din greu, intens și intensiv”, a remarcat Von der Leyen, evidențiind ”progresele mari” înregistrate de Ucraina în ceea ce privește îndeplinirea cerințelor necesare pentru începerea negocierilor de aderare la UE.

Ea s-a referit la domeniile legate de statul de drept și de protecția libertăților în care Kievul trebuie să arate progrese pentru a putea începe negocierile de aderare, notează EFE.

Sursa: AGERPRES, RADOR