Primii bani din Mecanismul european de redresare și reziliență ar putea ajunge în statele membre în câteva săptămâni, a anunțat marți Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Comisia Europeană va aproba chiar săptămâna viitoare primele planuri naționale de relansare, destinate combaterii efectelor negative ale pandemiei asupra economiilor europene, a spus Ursula von der Leyen, într-un discurs susținut în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

„Chiar de săptămâna viitoare, Comisia va începe să aprobe planurile naționale în vederea adoptării lor de către Consiliu. Este o realizare istorică”, a spus von der Leyen.

De la aprobarea bugetului multianual al UE și a instrumentului NextGenerationEU într-un summit maraton din iulie anul trecut „ne ia mai puțin de un an” să aprobăm primele planuri, a remarcat cu entuziasm șefa Comisiei.

Planurile naționale trebuie aprobate și de Consiliul UE pentru a fi puse în aplicare, iar Comisia poate vira prefinanțările, reprezentând 13% din totalul alocărilor pentru fiecare stat membru.

„Deci, după mai puțin de un an, suntem în această etapă: relansarea verde și digitală este pe cale să înceapă. Banii vor începe să curgă în următoarele săptămâni”, a spus Ursula von der Leyen.

De la sfârșitul lunii aprilie și până acum, au fost înaintate spre aprobare Comisiei Europene 23 de planuri naționale. Executivul UE are două luni la dispoziție pentru a evalua fiecare plan, începând cu data depunerii dosarului, înaintea unui aviz final care va fi dat de Consiliu. Consiliul, care reprezintă guvernele statelor membre, are la rândul său la dispoziție o lună pentru a-și da verdictul.

Ursula von der Leyen a salutat totuși și dimensiunea planului de relansare și viteza luării deciziilor de către instituții, în contextul în care au fost emise critici privind durata procesului.

„Am lansat măsuri de asistență financiară fără precedent și la o viteză record”, a spus ea, salutând „cel mai mare proiect de relansare desfășurat în Europa de la Planul Marshall încoace”.