Polonia și Ungaria ar trebui să se adreseze CJUE în chestiunea statului de drept, în loc să blocheze bugetul UE pe 2021-2027 și planul de redresare, a declarat miercuri șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Curtea Europeană de Justiție (CJUE) e ”locul unde sunt soluționate, în general, divergențele de opinii cu privire la texte legislative, și nu pe seama milioanelor de cetățeni europeni care așteaptă urgent ajutorul nostru", a declarat Ursula von der Leyen, în cadrul unei dezbateri în plenul PE, adăugând că și cetățenii polonezi și ungari sunt afectați de decizia celor doi lideri de a bloca bugetul multianual al UE și planul de relansare, din cauza condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept. 

Sugestia Ursulei von der Leyen este una dintre modalitățile posibile discutate în mod informal de oficialii UE, pentru a depăși situația provocată de vetoul Varșoviei și Budapestei la  bugetul european și la planul de redresare, în valoare totală de 1,8 trilioane de euro, relatează Reuters.

Rezolvarea problemei este și în interesul Poloniei și al Ungariei, cele două state membre urmând să primească unele dintre cele mai mari sume pe cap de locuitor de la UE, atât de necesare pentru a ajuta economiile lor să depășească efectele devastatoare ale pandemiei de COVID-19, notează Reuters.

Premierul ungar Viktor Orban se va întâlni joi, la Budapesta, cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, pentru a-și coordona pozițiile în disputa cu Bruxellesul privind bugetul multianual.