Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă astăzi Pactul ecologic european, care va fi dezbătut apoi de eurodeputați în cadrul unei reuniuni extraordinare.

UPDATE

Anul viitor, vom veni cu un fond pentru o tranziție echitabilă, cu bani publici și privați. Vreau să mobilizăm investiții de o sută de miliarde de euro în următorii șapte ani, a declarat Von der Leyen în plenul PE, precizând că Pactul ecologic european (European Green Deal) va reprezenta o oportunitate pentru fermieri și va proteja biodiversitatea.

Celor care se plâng de costurile Pactului, președinta Comisiei Europene le spune că nu tebuie să uite cât ar costa lipsa de acțiune, costuri ce cresc an de an. 

Ea a mai spus că va fi nevoie de mai mult de o generație pentru atingerea obiectivelor, iar "drumul va fi foarte lung și uneori anevoios".

"Nu trebuie să lăsăm pe nimeni în urmă...European Green Deal este o nouă strategie de creștere care oferă mai mult decât consumă", a declarat Ursula von der Leyen în plenul PE reunit la Bruxelles. 

Pactul ecologic european oferă o foaie de parcurs care conține acțiuni menite să încurajeze utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară curată și să pună capăt schimbărilor climatice, să inverseze declinul biodiversității și să reducă poluarea. Acest pact prezintă investițiile necesare și instrumentele de finanțare disponibile și explică modul în care se va asigura o tranziție justă și favorabilă incluziunii.


 
Pactul ecologic european acoperă toate sectoarele economiei, în special transporturile, energia, agricultura, clădirile și sectoarele industriale, de exemplu cele ale siderurgiei, cimentului, TIC, textilelor și produselor chimice.
 
Anul viitor, Comisia va prezenta primul "act legislativ european privind clima. Comisia va prezenta, de asemenea, Strategia privind biodiversitatea pentru 2030, noul Plan de acțiune privind strategia industrială și economia circulară, Strategia "de la fermă la consumator" pentru o alimentație durabilă și propuneri pentru o Europă lipsită de poluare. 

Investiții mari

Îndeplinirea obiectivelor Pactului va necesita investiții semnificative. Comisia Europeană estimează că atingerea obiectivelor actuale pentru 2030 privind clima și energia va necesita investiții anuale suplimentare în valoare de 260 de miliarde de euro, reprezentând aproximativ 1,5 % din PIB-ul din 2018.

Cel puțin 25 % din bugetul pe termen lung al UE ar trebui să fie alocat acțiunilor climatice, iar Banca Europeană de Investiții, în calitate de bancă a Europei în domeniul climei, va oferi un sprijin suplimentar. Pentru ca sectorul privat să contribuie la finanțarea tranziției către o economie verde, Comisia va prezenta, în 2020, o strategie de finanțare verde.

"Lupta împotriva schimbărilor climatice și a degradării mediului este un efort comun, dar nu toate regiunile și statele membre pornesc din același punct. Mecanismul de tranziție echitabilă va sprijini regiunile care se bazează în mare măsură pe activități cu intensitate mare a emisiilor de dioxid de carbon. Acest mecanism îi va sprijini pe cetățenii cei mai vulnerabili pe parcursul tranziției, oferindu-le acces la programe de recalificare și la oportunități de angajare în noi sectoare economice", afirmă CE.
 
În martie 2020, Comisia va lansa un "Pact climatic", menit să facă auzită vocea cetățenilor și să le confere un rol în conceperea noilor acțiuni, în schimbul de informații, în lansarea de activități la nivel local și în promovarea soluțiilor care pot fi reproduse și în alte locuri.


Colegiul comisarilor a aprobat miercuri dimineața Pactul ecologic european, a anunțat Ursula von der Leyen.


Într-o opinie trimisă redacției Ziarului Financiar, Ursula von der Leyen reamintește că obiectivul UE este de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, "încetinind astfel încălzirea globală și atenuând efectele acesteia".

"Este o sarcină a generației noastre și a următoarei generații, dar schimbarea trebuie să înceapă chiar acum — și știm că putem face acest lucru...Pactul ecologic european nu este doar o necesitate: va fi un motor al noilor oportunități economice. Multe întreprinderi europene adoptă deja un comportament responsabil din punct de vedere ecologic: își reduc amprenta de carbon și aplică tehnologiile curate. Ele înțeleg că granițele sunt planetare și că fiecare trebuie să aibă grijă de casa noastră comună. Mai înțeleg și că, dacă descoperă soluții durabile pentru viitor, aceasta le oferă avantajul de a fi cu un pas înaintea tuturor", mai scrie președinta Comisiei Europene.

***

Ședința plenară extraordinară are loc la Bruxelles, începând cu ora locală 14:00 (15:00, ora României).

Pactul ecologic european își propune să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic. El se va axa pe lupta împotriva schimbărilor climatice și pe alte obiective legate de protecția mediului, în domenii precum transport, energie, poluare, agricultură, economie circulară și biodiversitate.

Pactul va fi discutat și de șefii de stat și de guvern în cadrul Consiliului European de joi și vineri de la Bruxelles.

Săptămâna trecută, Von der Leyen a precizat că Pactul ecologic european este noua strategie de creștere a Europei. Acesta va reduce emisiile, dar în același timp va crea noi locuri de muncă și va îmbunătăți calitatea vieții.

Ea a explicat că este nevoie de investiții în cercetare și inovație, în tehnologii "verzi" și că Executivul UE va prezenta un plan de investiții în valoare de 1.000 de miliarde de euro în următorul deceniu.

Parlamentul European a subliniat deja faptul că UE ar trebui să reducă emisiile cu 55% până în 2030 pentru a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050 și că este nevoie urgentă de un buget ambițios pe termen lung pentru perioada 2021-2027.

Înaintea Conferinței ONU pentru schimbările climatice COP25 de la Madrid din 2-13 decembrie, Parlamentul European a a adoptat pe 28 noiembrie o rezoluție prin care declară situația de urgență privind clima și protecția mediului în Europa și la nivel global. Eurodeputații au cerut ca toate propunerile legislative și bugetare făcute de Comisie să fie în conformitate cu obiectivul de limitare a încălzirii globale sub 1.5°C.

Într-o rezoluție separată, plenul de la Strasbourg a solicitat Uniunii Europene să-și prezinte strategia de atingere a neutralității climatice cât de repede posibil și cel târziu până în anul 2050, cu ocazia Conferinței ONU pentru schimbările climatice. De asemenea, europarlamentarii i-au cerut Ursulei von der Leyen să includă un obiectiv de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030 în Pactul ecologic european.

PE consideră că nivelul de ambiție existent este insuficient pentru reducerea semnificativă a emisiilor din aviație și sectorul maritim. 

Parlamentul European afirmă că statele membre ar trebui să își dubleze cel puțin contribuțiile la Fondul verde pentru climă, la nivel internațional. Statele membre UE sunt cei mai mari furnizori de finanțare publică a combaterii schimbărilor climatice, iar bugetul comunitar ar trebui să respecte pe deplin angajamentele internaționale ale Uniunii.

De asemenea, eurodeputații remarcă faptul că angajamentele țărilor dezvoltate nu îndeplinesc obiectivul colectiv de 100 de miliarde de dolari pe an până în 2020.