Ursula von der Leyen e hotărâtă să contracareze provocările reprezentate de subvențiile SUA pentru tehnologiile ecologice și să accelereze o lege blocată în prezent privind eliminarea treptată a motoarelor cu ardere internă începând din 2035.

Vizitându-i pe cancelarul Olaf Scholz și cabinetul german la începutul unei întâlniri de două zile din apropiere de Berlin, Ursula von der Leyen a spus că Legea pentru Reducerea Inflației (IRA) din SUA va aduce scutiri uriașe de taxe pentru tehnologiile curate fabricate acolo, relatează Reuters.

"Am discutat despre răspunsurile noastre: negocieri cu SUA despre interpretarea legii, investiții proprii și procese mai rapide", le-a spus ea jurnaliștilor prezenți la Meseberg, lângă Berlin.

Producătorilor europeni de mașini electrice li s-a oferit acces la avantajele fiscale din SUA, dar UE trebuie să se asigure că aceștia vor beneficia de avantaje și în sectoarele fabricării bateriilor și a componentelor bateriilor, așa încât sunt necesare mai multe discuții cu oficialii de la Washington, a spus ea.

O acțiunea legislativă europeană care urmează să fie prezentată în două săptămâni ar propune declanșarea ajutoarelor europene și a fondurilor neutilizate până acum pentru tranziția ecologică acasă, a adăugat Ursula von der Leyen.

Un raport al Comisiei privind competitivitatea, care urmează să fie elaborat în aceeași perioadă, ar contribui la reducerea barierelor din interiorul pieței interne a UE și ar rezolva lipsa de forță de muncă specializată, pe care Ursula von der Leyen a numit-o "frână în calea dezvoltării".

Separat, în afară de acorduri comerciale cu Noua Zeelandă și Chile, UE încearcă să încheie acorduri cu Australia, Mexic și blocul Mercosur din America Latină până la sfârșitul lui 2023, a spus ea.

Olaf Scholz și Von der Leyen au spus că a fost analizată și posibilitatea încheierii unor acorduri comerciale cu Indonezia și India.

Comentând cu privire la amânarea încheierii vânzărilor de mașini noi care emit CO2 în UE începând 2035, după ce Guvernul german a pus sub semnul întrebării sprijinul pentru această politică, ea a spus că problemele ar putea fi rezolvate.

"Trebuie să fie în echilibru cu obiectivele noastre climatice asupra cărora există un acord", a spus șefa CE. "Discuția este constructivă".

Ursula von der Leyen va aborda chestiunea IRA în cadrul unei întrevederi cu președintele Joe Biden, la Washington, pe 10 martie.

Și cancelarul Olaf Scholz a vizitat vinerea trecută Washingtonul.

Sursa: RADOR