"Schimbați țara în mijlocul unui război", a spus președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, citată de Euronews.com.

Comisia Europeană este "impresionată" de reformele făcute de Ucraina în drumul său spre Uniune, a declarat Ursula Von Der Leyen, care sâmbătă a sosit neanunțată la Kiev, din motive de securitate.

Președintele Comiei Europene a promis în Parlamentul Ucrainei că va depune mărturie despre acest progres săptămâna viitoare, când Comisia va prezenta un raport despre Ucraina. Acest document ar trebui să fie gata până pe 8 noiembrie.

Uursula von der Leyen a menționat în mod special succesele în reformarea sistemului de justiție, limitarea oligarhilor și combaterea spălării banilor și, un lucru și mai impresionant, toate acestea se fac în timpul unui război.

La rândul său, președintele Zelenski a promis că nu se va opri pe calea reformelor, după implementarea celor șapte recomandări emise de Comisie.

În special, Ursula von der Leyen a vorbit despre "progrese excelente" în reformele necesare pentru deblocarea unui pachet suplimentar de 50 de miliarde de euro până în 2027. Vineri, Guvernul ucrainean a transmis Comisiei UE un plan al acestor reforme.

Președintele Comisiei UE a dezvăluit și câteva detalii ale celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Documentul va fi publicat săptămâna viitoare și va include sancțiuni personale împotriva a aproximativ 100 de persoane, restricții majore la import/export, măsuri mai dure privind plafonul prețului petrolului și presiune crescută asupra actorilor care ajută Rusia să încalce măsurile precedente.

În acest context, Ursula von der Leyen a menționat cele 200 de miliarde de euro de bunuri rusești blocate în Europa. Încasările se acumulează în fiecare zi și, potrivit președintelui Comisiei UE, aceste profituri ar trebui destinate reconstrucției Ucrainei.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA