Ursula von der Leyen vizează un al doilea mandat ca președintă a Comisiei UE. Ea a făcut anunțul mult așteptat la o reuniune a conducerii CDU de la Berlin, relatează agențiile dpa și Reuters, preluate de Spiegel Online.

Sondajele sunt în favoarea ei.

Ea a fost nominalizată în unanimitate de consiliul CDU. Von der Leyen a spus că așteaptă cu nerăbdare campania electorală.

Postul de președinte al Comisiei Europene trebuie ocupat după alegerile europene din iunie. De regulă, pentru această funcție este desemnat un candidat din partidul paneuropean cu cele mai bune rezultate la alegerile europene.

Până acum, PPE este în mod clar favorit în sondaje înainte scrutinului din iunie.

Prin urmare, există șanse mari ca von der Leyen să rămână la conducerea CE.

"Sunt convins că Ursula von der Leyen va deveni candidata Partidului Popular European pentru poziția de președintă a Comisiei Europene. Candidatura sa va fi supusă la vot la Congresul Partidului Popular European din 6 – 7 martie de la București și von der Leyen va deveni, apoi, candidata oficială a PPE și a PNL pentru această poziție în cadrul alegerilor europene din luna iunie", a reacționat pe Facebook eurodeputatul liberal Siegfried Mureșan.

El e convins că, în cadrul Congresului de la București, PPE va fi "unit și va da un vot clar pentru susținerea Ursulei von der Leyen drept candidat".

În opinia acestuia, printre reușite actualei Comisii Europene se numără:

- adoptarea Mecanismului European de Redresare și Reziliență - cel mai mare plan de investiții din istoria Uniunii Europene și din care țara noastră primește aproape 30 de miliarde de euro,

- Reducerea dependenței energetice față de Rusia,

- Începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.