Comisia Europeană a aprobat miercuri un contract cu societatea farmaceutică Moderna, acesta fiind al șaselea contract în cadrul Strategiei UE privind vaccinurile.

Contractul prevede achiziționarea inițială a 80 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus o opțiune de a solicita până la 80 de milioane de doze suplimentare, care urmează să fie furnizate odată ce vaccinul s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19.

Contractul cu Moderna va extinde portofoliul deja larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer și contractul aprobat cu CureVac. 

”Acest portofoliu diversificat de vaccinuri va asigura faptul că Europa este bine pregătită pentru vaccinare, de îndată ce vaccinurile se vor dovedi a fi sigure și eficace. Statele membre pot decide și să doneze vaccinul unor țări cu venituri medii și inferioare sau să îl redirecționeze către alte țări europene”, precizează Comisia.

”Mă bucur foarte mult să anunț acordul încheiat astăzi cu societatea Moderna de a achiziționa până la 160 de milioane de doze din viitorul lor vaccin. Acesta este cel de-al șaselea contract încheiat de noi cu un producător de vaccinuri și în prezent lucrăm la un nou contract”, a declarat președinta CE, Ursula von der Leyen.

Moderna este o societate cu sediul în SUA care desfășoară o activitate de pionierat în vederea dezvoltării unei clase noi de vaccinuri bazate pe ARN mesager (ARNm), transportat în celule de nanoparticule lipidice.

Platforma vaccinului a fost dezvoltată în cursul ultimilor zece ani. Principiul de bază constă în utilizarea acestei molecule ca suport de date cu ajutorul căruia organismul însuși poate produce proteine și poate activa o imunitate durabilă la COVID-19.

Comisia Europeană subliniază că a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evaluări științifice temeinice, a tehnologiei utilizate și a capacității sale de producție din Europa pentru aprovizionarea întregii UE.