Bulgaria își propusese să adere la zona euro anul viitor.

"Comisia Europeană susține eforturile Bulgariei de a adera la zona euro, dar aceasta înseamnă îndeplinirea criteriilor de la Maastricht. Aceste criterii sunt duse la îndeplinire în principal, dar criteriul inflației nu va fi îndeplinit. Sperăm că nu va fi pentru mult timp", a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, pentru Nova TV.

Practica în Uniunea Europeană este ca toate țările care se vor alătura zonei euro să îndeplinească toate criteriile și condițiile fără compromisuri, reamintește 24Chasa.

În 2007, Letonia nu s-a putut alătura din cauza a 0,02% din inflație, iar în cazul Bulgariei este mult mai mare, a spus Dombrovskis. În ceea ce privește cele patru legi care trebuie adoptate, acest lucru poate fi mai rapid decât să se depășească inflația, consideră el.

”Data aderării este cea la care sunt îndeplinite toate criteriile. Nu aș menționa o dată concretă, dar este foarte probabil ca aceasta să fie 1 ianuarie 2025”, a spus Dombrovskis.

Ministra bulgară a finanțelor, Rosița Velkova, a vorbit de o amânare până la 1 iulie 2024.

Aderarea la euro aduce rate ale dobânzii mai mici și mai multă transparență, acest lucru creează premise mai bune pentru dezvoltarea economică, a spus el.

Problema inflației este în toată Europa Centrală.

De exemplu, în Polonia este foarte mare, Bulgaria nu are în niciun caz cea mai mare inflație. Bulgaria urmărește o politică financiară solidă, a spus Dombrovskis.

În primul rând, prețurile la energie trebuie să fie temperate, pentru a se tempera și inflația, a arătat el.

În al doilea rând - să existe măsuri în timp pentru susținerea economiei.

În Bulgaria, ar trebui adoptate mai multe legi pentru a combate spălarea banilor. Sancțiunile din Legea Magnitsky sunt în conformitate cu legea SUA, noi, în Europa, avem propriile noastre sancțiuni, a spus el. 

Sursa: RADOR