"Parlamentul European vrea din nou să ia ceva de la Ungaria. PE va vota din nou o rezoluție contra țării noastre, în care vor să împiedice preluarea președinției Consiliului de către Ungaria în a doua jumătate a lui 2024", susține ministra justiției.

"Nu îi vom lăsa să ia o asemenea oportunitate de la Ungaria!", a spus Judit Varga, amintind: Consiliul a decis printr-o decizie adoptată în unanimitate cine va îndeplini funcția de președinție rotativă al Consiliului Uniunii Europene.

"Parlamentul European nu s-a implicat în această chestiune, iar dintre cei care au participat la luarea acestei decizii nimeni nu s-a gândit că Ungaria nu ar trebui să-și îndeplinească poziția care i se cuvine. Suntem într-o legătură permanentă cu Secretariatul General al Consiliului, ne pregătim pentru această atribuție", se mai arată în postarea făcută pe Facebook.

Judit Varga a mai subliniat: Președinția UE nu numai că creează o oportunitate excelentă pentru ca Ungaria și poziția sa să fie cunoscută și mai bine în statele membre ale Uniunii Europene, dar și pentru a putea modela viitorul Europei. În acest sens, președinția ungară va avea trei priorități principale: demografia, competitivitatea și viitorul politicii de coeziune.

În realitate, Parlamentul European nu are atribuții în stabilirea președințiilor rotative ale Consiliului UE.

Sursa: RADOR