Varșovia și Kievul au anunțat marți că au convenit să accelereze tranzitul exporturilor de cereale ucrainene prin Polonia către țările terțe, un prim pas în rezolvarea "războiului cerealelor".

Acordul dintre cele trei națiuni - Polonia, Ucraina și Lituania - înseamnă că exporturile de cereale ucrainene, destinate în special piețelor din Africa și Orientul Mijlociu, vor fi transportate direct prin Polonia, fără a mai fi verificate la granița dintre Polonia și Ucraina, relatează EURACTIV.com.

"Începând de mâine (miercuri - n.r.), cerealele care tranzitează (către piețele mondiale - n.r.) prin Lituania vor fi supuse verificărilor la un port lituanian și nu la granița dintre Polonia și Ucraina", a declarat ministrul Agriculturii din Polonia, Robert Telus, în fața jurnaliștilor.

"În următoarele două zile, controalele veterinare, sanitare și fitosanitare de la granița ucraineano-poloneză vor fi transferate la portul Klaipeda (Lituania) pentru toate mărfurile agricole destinate acestui port. Acest lucru va accelera tranzitul prin Polonia", se arată într-o declarație publicată pe site-ul Ministerului Agriculturii din Ucraina.

După ce invazia Rusiei a împiedicat Ucraina să folosească rutele tradiționale de la Marea Neagră pentru exportul de cereale către piețele mondiale, culturile au fost trimise pe uscat prin Uniunea Europeană, însă din cauza problemelor logistice, cerealele au început să se acumuleze în statele UE vecine Ucrainei și au dus la scăderea prețurilor locale.

Bruxelles-ul a permis mai multor țări să impună o interdicție temporară asupra cerealelor ucrainene, dar când aceste restricții au fost ridicate, Polonia, Ungaria și Slovacia au prelungit embargoul, declanșând un conflict diplomatic între Kiev și aliații săi.

"Războiul cu cereale" dintre Polonia și Ucraina s-a agravat periculos în urma declarațiilor președintelui ucrainean la Adunarea Generală a ONU de la New York la 20 septembrie.