Guy Verhofstadt, raportor pentru reforma tratatelor, declară pentru EURACTIV Italia că după invadarea Ucrainei lumea a intrat într-o eră nouă, a imperiilor. O uniune fiscală, energetică și a apărării ar apăra mai bine interesele cetățenilor europeni.

Verhofstadt, fost premier al Belgiei, în prezent europarlamentar Renew Europe, consideră că Uniunea Europeană trebuie să se miște rapid pentru a realiza o uniune a apărării, fiscală și energetică, pentru a face față provocărilor globale.

"Acum este momentul să facem funcționale uniunea fiscală, energetică și a apărării ... Dacă nu le vom face, nu vom putea supraviețui”, a declarat Guy Verhofstadt.

Aprofundarea integrării europene ar proteja mai bine interesele cetățenilor.

”Cred că perioada următoare din istoria omenirii, care a început odată cu invazia brutală a Ucrainei de către Rusia, este o epocă a imperiilor. Este o epocă complet nouă în istoria lumii. Și într-o lume a imperiilor putem apăra interesele cetățenilor noștri doar cu o uniune care este și fiscală, și energetică și a apărării”, a afirmat eurodeputatul Renew.

Întrebat despre rezoluția Parlamentului European privind amendamente la tratatele europene, Verhofstadt așteaptă o decizie a Consiliului European până la sfârșitul acestui an.

EURACTIV Italia a scris luni că, în pofida solicitării PE din iunie, Consiliul nu a înaintat încă o propunere Consiliului European și nici nu a notificat parlamentele naționale. 

Întrebat dacă o reformă a tratatelor ar putea avea loc înainte de alegerile europene din 2024,  Verhofstadt a precizat că ar fi ideal și astfel scrutinul ar fi ceva mai mult decât o simplă alegere a europarlamentarilor.