Comisarul Margrethe Vestager va rămâne la Bruxelles pentru un al doilea mandat, chiar dacă nu va reuşi să fie şefa Comisiei Europene, a anunţat premierul danez.

Aleasă recent în funcţia de premier, Mette Frederiksen a declarat că Vestager a făcut o treabă bună la Bruxelles şi va fi nominalizată pentru a face parte şi din viitoarea Comisie Europeană, relatează EurActiv.com.

Chiar dacă e în cărţi pentru şefia Executivului european, poziţia sa în viitoarea CE nu era garantată, Vestager fiind liberală, în timp ce Frederiksen e social-democrată.

Întrebată la Televiziunea daneză dacă a fost tentată să desemneze pe cineva din rândul social-democraţilor, Mette Frederiksen a declarat: "Când vine vorba de funcţii la nivel internaţional, trebuie să vedem dacă nu cumva avem deja un comisar calificat care să aibă şansa de a continua".

Surse europene au precizat pentru EurActiv.com că e posibil ca Vestager să dorească acelaşi portofoliu, cel pentru Concurenţă. 

Comisara daneză a fost apreciată pentru activitatea depusă în ultimii cinci ani, fapt ce i-ar facilita obţinerea aceluiaşi portofoliu, deşi, de obicei, comisarii nu rămân pe aceeaşi poziţie mai mult de un mandat.

Peste Ocean, Vestager nu se bucură de aceeaşi popularitate, preşedintele american, Donald Trump, declarând într-un interviu că aceasta urăşte SUA "poate mai mult decât orice altă persoană pe care am întâlnit-o vreodată". 

"Ce face ea ţării noastre. Dă în judecată toate companiile noastre", a declarat Donald Trump pentru Fox News.