Vicepremierul italian Matteo Salvini s-a distanțat luni de răspunsul critic al liderilor occidentali față de victoria fără emoții a președintelui rus Vladimir Putin la alegerile prezidențiale, considerând că decizia alegătorilor trebuie acceptată.

Cu 87,28% din voturile exprimate în Rusia, Putin a obținut încă un mandat de șase ani. Dar SUA și UE afirmă că acest scrutin nu a fost liber și nici corect, în condițiile în care politicieni care i-a fi putut amenința liderului rus șansele au fost împiedicați să candideze, alți opozanți sunt în închisoare, iar presa este controlată, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Totuși, Matteo Salvini, care conduce partidul de extremă dreapta Liga, afirmă că rezultatul alegerilor trebuie acceptat, întrucât "poporul are întotdeauna dreptate când votează".

"Ei (rușii) au votat și noi acceptăm asta, sperând că 2024 va fi anul păcii", a mai spus Salvini, adresându-se presei în marja unei conferințe la Milano, poziție ce face notă discordantă în guvernul de coaliție condus de Georgia Meloni.

Întrebat despre aceste declarații, ministrul de externe italian Antonio Tajani, lider al partidului de centru-dreapta Forza Italia și de asemenea vicepremier, a răspuns că "poziția de politică externă a Italiei este exprimată de ministrul de externe", iar alegerile din Rusia nu au fost "nici libere, nici corecte".