R. Moldova e un exemplu de perspicacitate și de dorință pe care România va trebui să-l preia cât mai repede atunci când vine vorba despre digitalizare. Viitorul nostru va fi digital sau va fi pierdut, spune vicepreședintele ADR.

„Viitorul României va fi digital sau va fi pierdut. Asta e clar pentru fiecare dintre noi. Ne-am uitat la țări din jurul nostru, la țări mai îndepărtate cum ar fi Estonia, despre care vorbește toată lumea. Aproape de noi e Republica Moldova, un exemplu de perspicacitate, de dorință pe care România va trebui să-l preia cât mai repede atunci când vine vorba de digitalizare și de identificarea resurselor pentru a transforma modul în care, în primul rând, cetățeanul interacționează cu statul. Fie că ne place, fie că nu, în România, atunci când vorbim de digitalizare ne gândim la eliminarea birocrației care atrage după sine diverse impedimente și o lipsă de încredere a cetățeanului în instituțiile publice”, a declarat marți vicepreședintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea, într-o conferință de specialitate.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) poate ajuta România atât din punct de vedere al implementării infrastructurii, dar „foarte important de știut este că avem o componentă care îmbunătățește modul în care funcționarii publici interacționează cu tehnologiile digitale și, totodată, aduce cetățeanul român în zona digitală prin diverse programe de specializare", a explicat Oprea, relatează Agerpres.

Secretara de stat în Ministerul investițiilor și proiectelor europene (MIPE) Csilla Hegeduș, a precizat că 21% din PNRR este alocat pentru digitalizare, echivalentul a peste 6 miliarde de euro, iar pe partea instituțiilor publice încercăm să aducem România în secolul XXI.

„Dacă vorbim de 21% din PNRR pentru digitalizare, atunci vorbim despre o sumă de peste 6 miliarde de euro. Așa de mulți bani niciodată nu au fost și nici nu cred că vor fi pentru acest sector. Din punctul meu de vedere este nevoie de acești bani. Eu urăsc să stau la coadă și la ghișeu, toată lumea în picioare și o cucoană se uită așa la tine pentru că iarăși n-ai adus o hârtie. Nu mai vorbim de formularul online care se depune la etajul 2, camera 23... Sper ca toate aceste lucruri să nu se mai întâmple. Aici, MIPE are rolul de watchdog, ca toată lumea să-și facă treaba. Partea grea este pe umerii ministerelor... Și din acest punct de vedere încercăm să aducem România în secolul XXI”, a susținut Hegeduș.

Ea a subliniat că telemedicina a reprezentat o problemă acută în timpul pandemiei, în România, iar prin fonduri de 470 de milioane de euro se speră că va fi dezvoltat acest domeniu.