Eurodeputatul Victor Negrescu, participant la discuția cu premierul Cîțu privind PNRR, susține că social-democrații au solicitat eliminarea ”criteriului politic” din OUG care reglementează planul. El spune că MIPE se transformă într-un superminister.

”Am solicitat eliminarea «criteriului politic» din ordonanța de urgență care reglementează Planul Național de Redresare și Reziliență. Acesta a fost un punct central al discuțiilor de ieri (joi - n.r.) de la Palatul Victoria în care împreună, Partidul Social Democrat și reprezentanții partenerilor sociali, am încercat să găsim soluții pentru România, pentru a accesa cele 29,2 miliarde de euro și a avea un mecanism de implementare transparent”, scrie vineri, pe Facebook, europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

Acesta susține că, în recenta modificare adusă OUG-ului care setează PNRR, a apărut avizul obligatoriu al Ministerul investițiilor și proiectelor europene (PNRR) pe toate proiectele din plan.

”Fără criterii, fără proceduri, fără transparență. În speță, o primărie sau un minister ar trebui să se roage de cei de la MIPE pentru un aviz pentru a începe reformele și proiectele”, acuză politicianul social-democrat, adăugând că Ministerul investițiilor ar putea emite astfel de avize inclusiv pentru proiectele care nu erau contractate sau semnate contracte de finanțare: ”Din nou fără proceduri sau termene”.

”MIPE se transformă într-un super-minister, iar partidul aflat la guvernare, în proprietarul PNRR. Nu este un atac la ministru, este doar una din zecile de propuneri coerente făcute ieri menite să ajute România pentru ca planul să nu fie respins de Comisie”, spune eurodeputatul, care a participat la discuția liderului PSD, Marcel Ciolacu, cu premierul Florin Cîțu, despre Planul Național de Reziliență și Redresare.

Negrescu subliniază că PNRR trebuie descentralizat și speră că Executivul României va  respecta promisiunea făcută joi de a scoate acest criteriu. 

Marcel Ciolacu a insistat să aibă o discuție cu premierul pe marginea PNRR, dar nu a fost mulțumit, precizând că a fost ceva superficial. 

În schimb, premierul Florin Cîțu a susținut că, în cadrul întâlnirii, au fost prezentate toate capitolele din PNRR, cu bugetul aferent fiecărui capitol și că s-a intrat și în detalii, inclusiv pe partea de reforme.

Marcel Ciolacu, despre întâlnirea privind PNRR: Este prea superficial. Reformele nu au fundament

Mai mult pe EurActiv »