Victor Negrescu: România trebuie să își propună o optimizare mai amplă a PNRR
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a susținut, în plenul Parlamentului European, că România trebuie să profite de posibilitatea modificării planurilor naționale de redresare și reziliență.
Posibilitatea de modificare a PNRR a fost adusă de amendamentul pe care Negrescu l-a depus la regulament împreună cu delegația PSD. Eurodeputatul susține, astfel, că România trebuie să își propună o optimizare mai amplă a PNRR în așa fel încât toate țintele și obiectivele să fie realizate.
"Mă bucur că, prin eforturile Grupului Social Democrat din Parlamentul European, și cu sprijinul raportorilor, amendamentul meu și al colegilor din Partidul Social Democrat, datorită căruia planurile pot fi modificate mai ușor, a fost integrat în forma finală a regulamentului, agreată cu celelalte instituții europene. Astfel, dacă un stat membru poate demonstra impactul generat de războiul din Ucraina, de inflație sau de fluxurile comerciale globale, acesta va putea modifica atât proiectele, cât și reformele din plan, până la data de 30 aprilie anul acesta. De aceea cred că România trebuie să își propună o optimizare mai amplă a PNRR în așa fel încât toate țintele și obiectivele să fie realizate” a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.
Victor Negrescu a subliniat că modificările planurilor naționale trebuie să fie justificate prin prisma impactului generat de războiul din Ucraina, de inflație sau de schimbările în fluxurile economice și comerciale, iar optimizările trebuie să corespundă, în continuare, recomandărilor specifice de țară și elementelor generale din regulament.
"Mecanismul de redresare și reziliență reprezintă singurul mijloc prin care Uniunea Europeană poate face față provocărilor pe care le întâmpinăm, mai ales pe componenta de energie, dar și concurenței globale. De aceea, trebuie să ne asigurăm că planurile naționale corespund nevoilor reale din fiecare stat membru și că toate resursele financiare disponibile sunt folosite integral. Trebuie să fructificăm această oportunitate pentru a combate sărăcia energetică, efectele negative ale inflației, creșterea prețurilor la alimente, pentru a optimiza reformele care ar putea avea un impact negativ asupra climatului social în context de război și pentru a rezolva problemele întâmpinate de IMM-uri” a mai precizat eurodeputatul.
Noul acord privind capitolul RePowerEU din planurile naționale de redresare și reziliență va fi votat marți în plenul Parlamentului European. Un alt amendament depus de eurodeputatul Victor Negrescu, inclus în forma finală a regulamentului specific RePowerEU, se referă la sărăcia energetică și permite implementarea unor măsuri ce sprijină consumatorii vulnerabili.
Comentarii