VIDEO Ce asteptati de la ei? Candidati la alegerile euro-parlamentare au raspuns, in conferinta, cititorilor EurActiv.ro-HotNews.ro
In premiera, cititorii EurActiv.ro si HotNews.ro au fost invitati sa adreseze intrebari in timpul unei conferinte - dezbatere europarlamentarilor/candidatilor (PNL, PSD, PD-L) si expertilor si jurnalistilor de prestigiu. Conferinta e prilejuita de lansarea Centrului Roman de Politici Europene (CRPE), think-tank romanesc care isi propune sa analizeze politicile UE.
Centrul Roman de Politici Europene, Fundatia Friedrich Ebert si EurActiv.ro organizeaza conferinta „Ce vor face europarlamentarii in urmatorii 5 ani?”, luni, incepand de la ora 9.30.
Ciprian Ciucu, director de programe la CRPE, a prezentat, in deschiderea conferintei, think-tank-ul si ce isi propune acesta. Centrul Roman de Politici Europene, are ca scop promovarea Romaniei ca actor european si oferirea de "expertiza si dezbateri." De asemenea, CRPE doreste sa stimuleze gandirea critica asupra politicilor europene.
Manuela Preoteasa, directorul EurActiv.ro, a spus ca asteapta de la CRPE sa explice populatiei "ce inseamna, in termeni economici, aderarea la Uniunea Europeana".
Cristian Ghinea, directorul CRPE, a prezentat rezultatele studiului bazat pe raspunsurile candidatilor la alegerile europarlamentare din iunie:
- Cei mai multi respondenti au ales sa se preocupe de eliminarea barierelor pentru muncitorii romani si a discriminarii - 6 mentiuni.
- Sprijinirea unei mai bune absorbtii a fondurilor europene a fost mentionata de 4 ori printre prioritatile candidatilor.
- Protectia mediuliului a fost mentionata de 4 ori.
- Ridicarea monitorizarii pe justitie a fost mentionata de 3 ori.
Studiul a mai concluzionat ca in marea majoritate, actualii europarlamentari vor sa-si pastreze actualele locuri in comisiile din care fac parte.
Majoritatea (10) au declarat ferm ca nu vor pleca din PE pentru o alta functie si 5 au apus ca ar pleca pentru o functie importanta din Romania. 13 dintre respondenti au spus ca nu vor candida pentru alegerile nationale.
Adriana Ticau, europarlamentar PSD, a declarat in cadul conferintei:
- De multe ori procesul legislativ european dureaza ani, iar daca noi nu venim acolo cu nevoile din tara, Romania pierde startul. Mai ales industria: trebuie sa stim in ce se va investi la nivel european si sa decidem ce ar trebui sa se dezvolte in Romania.
- Modul in care Romania voteaza in Consiliu si in consiliile europene, modul in care actioneaza comisarul sunt mai putin cunoscute si ati putea sa ne ajutati sa imbunatatim acest lucru.
- Putem influenta constructia europeana, fiind egali cu toate celelalte state membre. Ca vicepresedinte al comisiei de transporturi sustin dezvoltarea retelei transeuropene de transport. Pentru noi este importanta deschiderea retelei catre Republica Moldova, Ucraina. De asemenea, militez pentru conectarea Romaniei la retelele de transport transeuropene (TEN-T) prin construirea unei cai ferate de mare viteza care sa lege vestul Europei de Bucuresti si Constanta si prin dezvoltarea mai multor coridoare maritime la Marea Neagra .
- Adriana Ticau a solicitat si infiintarea unui intergrup al Parlamentului European pentru promovarea Dunarii.
- 2009 este jumatatea exercitiului financiar. Vor avea loc dezbateri extrem de importante: politica de coeziune, politica fondurilor europene si politica agricola comuna vor fi revizuite. Tarile nordice vor reducerea costurilor pentru agricultura si alocarea de bugete mai mari pentru alte domenii. Cred ca este important pentru Romania sa putem investi in infrastructura de baza.
- "M-am zbatut ca in raportul pe care l-am creat sa cer crearea unor instrumente fiscale pentru produse din domeniul eficientei energetice a cladirilor."
Magor Csibi, europarlamentar si candidat PNL, a spus:
- Oamenii asteapta un alt tip de politician: care vorbeste de poltici publice si mai putin de politica. O onstitutie ca PE te poate ajuta, ca poltician, in acest sens. Iti poti permite luxul de a vorbi despre proiecte si politici publice si sa fii mai putin politician. Dar in Romania nu poti impune agenda publica.
- Cum trebuie sa arate un europarlamentar: trebuie sa avem o activitate bogata, activa dar trebuie sa nu uitam ca activitatea nu valoreaza nimic daca nu aducem proiectele in Romania, la nivel local. Presa locala este extrem de receptiva si ajunge sa ceara politici publice chiar si alesilor locali.
- Eu nu pot sa abordez alte lucruri decat cele care ma deranjeaza la nivel personal, si de aceea sunt in comisia de mediu. Problema defrisarilor este cea mai presanta din Romania, din punctul de vedere al lui Cagor Csibi, care spune ca in judetul Harghita, anul trecut, defrisarile ilegale au crescut cu 200%.
- Siguranta alimentelor si protectia consumatorului este o alta preocupare majora a lui Magor Csibi, care invoca statisticile ingrijoratoare in materie de obezitate ale Romaniei.
- Agricultura, abordata din punctul de vedere al protectiei mediului: in Romania e nevoie de o dezbatere pe aceasta tema, pe tema clonarii si a felului in care traiesc animalele.
Victor Bostinaru, europarlamentar si candidat PSD, a remarcat precaritatea dezbaterii pe teme europene din Romania.
- El a citat o opinie raspandita in PE: Primul mandat este mandatul de rodaj. Abia in al doilea dai potentialul tau. E vorba de munca si de rutina.
- In legatura cu taxa de prima inmatriculare, Bostinaru, membru in comisia de petitii, spune ca, daca nu era PE, Guvernul Tariceanu nu ar fi dat niciodata banii inapoi.
- A realizat o carte alba a administratiei, o radiografie a incapacitatii administratiei locale de a face proiecte regionale. Bostinaru vorbeste despre o "lipsa a capacitatii administrative".
- Ca sa reuseasca un proiect in PE trebuie in primul rand sa ai acel proiect si apoi sa convingi pe cei din propriul grup sa-l sustina si abia dupa aceea sa faci acest proiect in intregul PE.
- Daca vom declara ca prioritatea zero este absorbtia fondurilor si atat, nu vom face nimic, pentru ca cei care trebuie sa faca proiecte se afla intr-o stare de analfabetism institutional.
Traian Ungureanu, candidat PD-L
- Sunt un incepator, am venit sa invat, dar asta nu inseamna ca nu plec la drum cu idei.
- Am impresia ca suntem intr-un alt moment istoric si ca o parte din ceea ce discitam trece pe langa acest moment istoric. Momentul nu e unul tehnic ci de criza comuna europeana. Cred ca aceasta tema e mai importanta decat orice altceva.
- Este o criza istorica si existentiala. Sensul ei nu e inteles integral in Europa.
- Exista posibilutatea ca Vestul sa inteleaga ca Europa nu mai poate fi tratata separat. Estul si Vestul cad impreuna.
- Tema unica este reabilitarea Estului.
- Suntem in situatia in care Estul are nevoie si de reabilitarea cetateanului, Cetatenii romani, bulgari nu sunt chiar cetateni europeni.
- Nucleul Vestic trebuie sa accepte ca economia romaneasca va ramane o problema atata timp cat agricultura Romaniei va ramane o problema. Zona rurala trebuie ajutata sa supravietuiasca.
- Una din problemele dramatice care unesc Vestul si Estul e drama demografica comuna, imbatranirea populatiei.
- Sper sa putem colabora bine cu oameni cu experienta, indiferent de partid. Avem de-a face cu probleme romanesti suprapartinice.
Sabin Cutas, candidat PC, pe lista PSD
- Am multe de invatat dar voi pleca de la experienta din cei patru ani de senator.
- Voi activa in grupul socialistilor europeni si sper sa facem treaba buna impreuna.
Cristian Preda, candidat PD-L
- Sugerez ca acest tip de dezbatere sa existe si in afara campaniilor si pre-campaniilor electorale.
- Actuala arhitectura politica a UE a esuat pentru ca dezbaterea a fost prost organizata. O tema pe an, spune Preda citandu-l pe Larry Siedentop.
- Va fi o participare mica la alegeri si vom avea parte de o cota care sper sa nu fie minimul istoric. E o oboseala dupa prea multe convocari la vot. E si o tendinta europeana. Ma astept la o participare de 20%. Mi-e teama sa nu fie mai putin.
- E foarte interesant faptul ca ci mai multi isi asuma mai ales chestiunea discriminarii. Multi vad relatia cu Europa ca una exterioara: Noi la Bucuresti si Europa in alta parte.
- Ma astept la un esec al tratatului de la Lisabona. Sunt foarte sceptic, desi imi doresc sa reuseasca. Trebuie sa gasim o formula de depasire a unui posibil esec pe acest fond de scepticism general si criza.
- Extinderea nu a dus la o aprofundare a Uniunii. Extinderea trebuie stopata si pentru decenii Europa trebuie sa aiba granite foarte clare. Intrarea in zona Schengen este o prioritate.
- M-as bucura sa gasim in PE o solidaritate dincolo de rivalitatile politice din Romania. Raman un liberal convins.
Suzana Dobre (SAR): Care este pozitia candidatilor referitoare la Moldova?
- Cristian Preda: Moldova nu poate fi integrata daca nu vrea.
- Adriana Ticau: Grupul socialist isi doreste integrarea Republicii Moldova, dar ea trebuie sa isi doreasca acest lucru, e un acquis, exista proceduri.
- Magor Csibi: Grupul ALDE sustine aderarea Moldovei la UE. Acest lucru se inscrie in extinderea generala a UE, pe care gupul o sustine.
Dan Tapalaga (HotNews.ro): Cine facea monitorizarea pana acum in privinta Justitiei si de ce trebuie sa se schimbe acest lucru?
Victor Bostinaru: Dorim ca monitorizarea sa fie facuta de structurile din subordinea comisarului pentru JAI. Ele nu se fac acum acolo.
Luca Niculescu (RFI): Pt Traian Ungureanu: Vorbeati despre reabilitarea Estului, pentru ca exista destula neincredere intre Est si Vest, data si de conducerea Poloniei si de esecul presedintiei cehe... Moldova n-a fost pe lista oficiala a extinderii, ci pe cea a Parteneriatului Estic. Ce mai poate face Romania pentru Moldova?
Traian Ungureanu: Daca Estul cade, cade si Vestul Asta trebuie sa depaseasca orice consideratie. Estul nu trebuie sa ia o nota proasta pentru ca se abate de la norma euroentuziasmului. Nu este recunoscut comportamentul fratilor Kaczynski si al lui Topolanek (care se opune obamismului economic). Sa punem capat confuziei intre pozitiile normale ale unui PE si patriotism. Ar insemna ca un parlamentar nu poate sa atace Guvernul. E o greseala.
Dan Turturica (Romania Libera): Statul a vandut acum vreo 15 ani niste diguri din delta unor politicieni sau apropiati acestora. Dupa ce le-au vandut cu 50.000 de euro, se pregatesc sa le rescumpere cu sute de milioane de euro. Cum face un europarlamentar sa scape de "porcariile" pe care le fac colegii de partid in tara?
Cristian Preda: Exista o problema de conectare a nivelului national cu cel european. E jenant ca un efort al unui europarlamentar sa fie zadarnicit de afaceri oneroase etc. in plan local. Tine de inteligenta si simtul umorului fiecaruia. Putem pune intreabri... Un politician nu trebuie doar sa incaseze. Nu voi uita ce este Romania din punctul de vedere stanga-dreapta... Nu va asteptati sa devin un administrator serafic precum domnul Orban.
Adriana Ticau: Din fericire,, nu toate temele interne, bune sau rele, ajung la Bruxelles. Noi ca romani avem ceea ce construimla nivel european. Noi suntem europeni. Sa nu mai lasam pe altii sa intrebe ceea ce gandesc europenii despre noi.
Victor Bostinaru: La Bruxelles n-a fost vorba de o expozitie, ci de jumatate de zi de conferinta despre toate problemele Deltei. In Delta, de asemenea, s-a vorbit despre infrastructura etc. Europa adusa in Delta inseamna si o sansa mai buna pentru cei 15.000 de locuitori.
Magor Csibi: Programul Natura 2000 vom primi atentionari, daca nu il implementam. Daca as simti vreun moment ca sunt inconfortabil in partidul meu as pleca, dar sunt reprezentat in acest moment si in tara si in afara.
Dan Dumitrescu (CNDDS): In cazul in care credeti in Dumnezeu, ce religie parcticati si ce credeti despre casatoriile intre persoane de acelasi sex?
Preda: Nu sunt impotriva casatoriilor intre persoane de acelasi sex si nu cred ca trebuie reglementat la nivel european. Voi ramane liberal in PPE.
Bostinaru: Raman la valorile constitutionale romanesti. Nu cred ca putem numai ce ne place din tortul european. Europa inseamna mai mult. Daca Parlamentul national va decide in alt sens vom vedea. Din punct de vedere personal, nu sunt dintre aceia care impun discriminari de orice fel.
Ticau: Religia cred ca tine de fiecare, e un element personal. Ma abtin in legatura cu celalalt element.
Csibi: Nu sustin limitarea libertatilor personale de orice fel. Nu doresc sa raspund la aceasta intrebare.
Pachetul telecom
Adriana Ticau: Unul dintre documentele pachetului se refera la protectia cetateanului. E o mare dezbatere, au fost si insterpretari eronate. Toata lumea e pentru neutralitate, toata lumea sustine notificarea in cazul pirederii datelor. Banuiesc ca se refera la proprietatea intelectuala.
Legislatia e diferita in mai multe tari. In Franta, dupa trei atentionari pentru descarcare ilegala trebuie taiat accesul la internet. Existau practici in anumite tari, astfel in contractul de internet existau anumite reglementari. Suntem pentru a da acces la internet cat mai multor persoane, dar daca dorim sa incurajam creatia, trebuie sa incurjam si drepturile proprietatii intelectuale. Legislatia europeana are in vedere in primul rand protectia consumatorilor.
Adriana Ticau despre pachetul telecom
Doresc sa avem o abordare constructiva in campanie. 80% dintre cetateni sunt ineteresati de problemele europene. Exista un semn mare de intrebare si o necesitate de a actiona pentru a raspunde crizei. As dori sa avem o dezbatere constructiva referitoare la toate aceste probleme. Pentru constructia europeana si viitorul cetatenilor Romaniei este necesar sa venim cu solutii. Asta asteapta cetatenii.
Proprietatea
Victor Bostinaru: Comisia de petitii analizeaza situatia din mai multe tari foste comuniste... Legea Voiculescu vine sa introduca un minim de justitie intr-o situatie considerata aberanta de membrii comisiei de petitii. Acum doua saptamani la comisia de petitii a fost o solicitare din ungaria referitoare la situatia minoritatilor din Romania. Legislatia din Romania a fost considerata ca indeplinind toate standardele europene.
Victor Bostinaru despre legile Proprietatii si monitorizarea Justitiei
Sunt unele tari care au, unele care nu au o lege a autonomiei culturale. Exista la nivel european doar standarde minimale si Romania le respecta pe toate.
Magor Csibi: Nu cred ca putem pune la indoiala proprietatea. Nu putem schimba reguluile in timpul jocului.
Monitorizare pe Justitie
Dan Tapalaga: Cum e mai bine? Sa avem monitorizare pe justitie sau sa fie eliminata monitorizarea, cum isi propune PD-L in obiective. In lipsa instrumentului de monitorizare va mai functiona reforma Justitiei?
Bostinaru: Fara monitorizare si cu justitie efectiva. Trebuie sa acceptam ca presiunea de la Bruxelles si a societatii civile poate conduce la eficientizare. Sunt impotriva monitorizarii si voi incerca sa lupt impotriva ei, impreuna cu grupul meu.
Csibi: Cum monitorizam? Daca venim cu mesajul ca trebuie mentinuta monitorizarea pastram un cerc vicios. Daca ne intrebam daca monitorizarea a ajutat, iarasi raspunsul este ambiguu.
Magor Csibi despre monitorizarea Justitiei si relatia politicieni - presa
Ungureanu: E mai bine fara monitorizare. De ce? pentru ca monitorizarea aduce cu ea o sumedenie de alte probleme. Aduce o perceptie proasta, aduce rezerve.
Incetarea monitorizarii nu echivaleaza cu propasirea justitiei in Romania. Monitorizarea a avut efecte bune. Lucrurile s-au miscat in Romania sub presiune. Dupa ce va inceta monitorizarea, Justitia isi va face de cap. Sa nu ne facem iluzii. Sa nu uitam ce s-a intamplat cu intregul mecanism statal din Romania dupa 1 ianuarie 2007. Dar trebuie ridicata pentru ca suntem intr-un moment critic in care orice monitorizare are efecte
Dreptul la munca al cetatenilor romani
Ungureanu: Nu stiu ce pozitie voi adopta in PE. Foarte multi oameni fac confuzia si se intreaba: ce vor face parlamenentarii romani in legatura cu un subiect. Asta vom vedea acolo. Dreptul la munca tine de drepturile omului si e clar. Nu cred ca situatia in care romanii sunt eliminati de pe anumite piete ale muncii este normala.
Traian Ungureanu despre monitorizarea Justitiei si romanii din strainatate
Multe state europene avansate vor ignora propria legislatie. Nu vor permite aparitia bratelor de munca romanesti pe piata de munca franceza, engleza etc. Presedintele Frantei este un protectionist declarat, care a facut o diferenta clara intre dreptul slovacului de a face masini si cel al francezului.
Adrian Lungu
[EurActiv.ro]
de Daniel 24 Apr 2009 17:42
Nimic nu conteaza mai mult decit sa se rezolve CAT MAI REPEDE problema cu permisele de munca pentru romani in unele state UE. De ce trebuie sa fim cetateni europeni de mana a doua, si sa avem inca nevoie de permise in UK, Irlanda, Germania, Austria, Franta, Italia, Belgia, etc.
De ce eu ca roman, care locuiesc in Irlanda, nu sunt pe picior de egalitate cu un polonez sau cu un maghiar sau cu un lituanian, care n-au nevoie de permise de munca in Irlanda, si muncesc la egalitate cu cetatenii irlandezi.
Asta e problema noastra, a romanilor din tarile UE, lasati-ne cu alta abureala, cum ca unele tari au liberalizat si alte aberatii. Rezolvati problema in tot spatiul UE, nu ne mai lasati sa ne simtim second hand.
Rezolvati ceva practic!
de Iancu Vladi 25 Apr 2009 10:44
Eu astept sa respinga orice forma de sugrumare a internetului si sa sprijine orice forma de protectie pentru utilizatori. Dreptul la viata privata trebuie sa fie aplicat si in lumea webului.
de sandu oprea 26 Apr 2009 11:32
CEDO ne condamna constant pentru incalcarea legile europeene in privinta proprietatii. 1. CE au de gind concret europarlamentarii pentru schimbarea situatiei? 2. Care este opinia lor despre anularea legii Voiculescu, care incalca drepturile omului, distruge jurisprudenta si isi bate joc de recomandarile CEDO?
Va multumesc pt raspunsuri concrete, si nu de genul \" fiecare stat isi face singur legislatia\", ceea ce astazi in UE nu mai e adevarat.
de Maria 27 Apr 2009 10:24
Art. 6 din Constituþie este foarte clar : "Dreptul la identitate (1) Statul recunoaºte ºi garanteazã persoanelor aparþinând minoritãþilor naþionale dreptul la pãstrarea, la dezvoltarea ºi la exprimarea identitãþii lor etnice, culturale, lingvistice
ºi religioase. (2) Mãsurile de protecþie luate de stat pentru pãstrarea, dezvoltarea ºi exprimarea identitãþii persoanelor apartinând minoritãþilor naþionale trebuie sã fie conforme cu principiile de egalitate ºi de nediscriminare în raport cu ceilalþi cetãþeni români."
Doresc sã ºtiu, minoritãþile din alte þãri au o lege specialã pentru autonomie culturalã? Am intrat în UE ca sã creem legi care ne despart sau care ne fac egali pe toþi cetãþenii acestei þãri?
de Bogdan 27 Apr 2009 11:25
Am prezentat pe blog zilele trecute niste chestiuni ref la reglamentarea Internet si a pachetului telecom - http://legi-internet.ro/blogs/index.php/2009/04/24/quo-vadis-internet-sau-pachetul-telecom
Cum se pare ca pentru acest proiect vor fi continuate discutiile si de urmatorii reprezentanti inPE ar fi interesant punctul lor de vedere pe problemele mentionate de mine.
Pe scurt:
a) Drepturi de autor pe Internet vs drepturi fundamentale
b) neutralitatea internetului
c) Obligatia de notificare a pierderii datelor personale
O zi buna
Bogdan