#Time2VoteVIDEO Daniel Buda: Nu se poate să fim exportatori de grâu și să importăm pâine, macaroane congelate
Europarlamentarul Daniel Buda spune, plastic: "nu există viață în afara Uniunii Europene". Însă cetățenii din fiecare stat membru trebuie să caute oportunitățile și să le transforme în șansă. Inițiativele nu se realizează singure, fără implicare.
Reporter: Cum se poate implica Parlamentul European în rezolvarea problemelor comunităților locale?
Daniel Buda: Ați putut vedea și din discuțiile purtate astăzi, aici, că, din nefericire nu există acea informare necesară și suficientă unei aprecieri corecte despre Parlamentul European; și pentru mine a fost o foarte bună oportunitate să stau de vorbă cu cetățenii din mediul rural. Cei pentru care lucrez, de altfel, în Parlamentul European, încercând să le fac viața mai bună prin regulamentele si directivele pe care le adoptăm acolo.
Pentru noi, astfel de discuții cu cetățenii – fie din spațiul urban, fie din spațiul rural – sunt vitale pentru a putea să fim eficienți în Parlamentul European.
Legislația europeană nu poate să fie făcută decât în urma unei dezbateri reale cu cetățenii europeni, pentru că așa poți să știi care le sunt problemele, care le sunt nevoile și, împreună cu ei, să găsești care sunt soluțiile care sunt necesare pentru a putea rezolva aceste probleme pe care ei le au.
Reporter: Ce le-ați spus cetățenilor din Gâlgău când ați participat la dezbaterea "eduVOTE în satul tău"?
Europarlamentarul Daniel Buda: Parlamentul European este instituția care are impact major în fiecare zi, în viața lor.
Fondurile europene - dacă discutăm de plățile directe în agricultură sau de fondurile pe care le folosesc primarii pentru dezvoltarea comunităților locale - sunt indispensabile pentru ceea ce înseamnă un trai mai bun.
Sunt preocupat de fermierul din România, pentru că, din nefericire, încă nu are subvențiile la același nivel cu subvențiile din celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Pentru noi rămâne un obiectiv, chiar dacă am reușit o creștere a subvențiilor în acest mandat, rămâne mai departe un obiectiv pentru noi pentru a creste, ca să spun așa, la nivelul mediei europene aceste plăți directe. Dincolo de bani este important ca fermierii să înțeleagă că e nevoie de o asociere în agricultură, pentru că spuneam astăzi, nu este suficient să ai bani. Trebuie să cheltui acești bani în mod eficient.
Or, cheltuirea eficientă a acestor bani presupune în mod obligatoriu și o asociere în agricultură, pentru a putea să fie performanți, pentru a putea să reziste pe piață.
Nu vor putea fermierii din România, cu 3, 4, 5, 7, 10 vaci să aibă un trai mai bun, să-și permită să-și trimită copiii la școală, să-și permită un concediu, să-și permită o viață mai bună decât asociindu-se, punându-și împreună ceea ce are fiecare, astfel încât să-și creeze acele capacități care să le permite procesarea producțiilor brute.
În România, din nefericire, în momentul de față avem o foarte mare problemă legată de acest segment, al procesării produsului brut din agricultură.
Nu se poate ca noi să fim exportatori net de grâu și să fim importatori net de ceea ce înseamnă produse de panificație congelate, pâine congelată, macaroane congelate și așa mai departe.
Nu se poate ca noi să exportăm, de exemplu, porumb boabe si să importăm, în același timp, făina de mămăligă, după cum nu se poate să exportăm animale vii și să fim importatori net de ceea ce înseamnă mezeluri sau alte produse din carne.
Pentru mine este important ca fermierul din România să fie mulțumit să poate să se dezvolte, pentru ca România să nu fie o țară în care să-și vândă alții produsele și mai mult, în aceeași măsură este important pentru mine ca și consumatorul să aibă posibilitatea, să aibă acces la ceea ce înseamnă alimente de calitate și la prețuri accesibile.
Asociere în agricultură
Reporter: Fermierii români se tem de cooperativă, pentru că se gândesc la vechile cooperative agricole de producție. Cum combateți această mentalitate?
Daniel Buda: Această rezervă în privința asocierii nu se întâlnește doar la fermierii din România, ci la toate statele care au trăit multă vreme sub acele cooperative agricole de producție, CAP-urile cum le știam.
Aici intervine rolul statului. Statul trebuie
să vină și să faciliteze acest proces de asociere, să creeze facilități
fiscale, să creeze facilități pe termen lung, să creeze facilități pentru ceea
ce se cheamă durabilitate, adică durata în timp a acestor ferme, acestor
fermieri, acestor cooperative, astfel încât ei să aibă încredere că pot să se
asocieze, pentru a putea să-și creeze capacități care să le permită să reziste
pe piață.
"Asocierea este esențială în agricultură"
În România era 5% asociere. Am spus si în dezbaterea de azi. Nu pot trăi nemțește dacă tu muncești românește. Dacă vrei să trăiești nemțește, trebuie să muncești nemțește.
Dincolo de bani, este important ca fermierii să înțeleagă că e nevoie de o asociere în agricultură, pentru că, spuneam astăzi, nu este suficient să ai bani. Trebuie să cheltuiești acești bani în mod eficient. Or, cheltuirea eficientă a acestor bani presupune în mod obligatoriu și o asociere în agricultură, pentru a putea să fie performanți, pentru a putea să reziste pe piață.
Din nefericire, în România nu avem dezvoltată această consultanță care să le permită fermierilor să știe ce să facă, cum să facă și când să investească și, mai ales, în ce sector să investească.
Reporter: Cât de mult credeți că a înțeles audiența despre modul în care funcționează Uniunea Europeană, în special Parlamentul European?
Daniel Buda: Acest lucru l-am constatat ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut de-a lungul timpului cu fermierii. Și, plecând de la această experiență, am reușit, într-un final, să punem în regulamentul noii Politici Agricole Comune obligativitatea statelor membre de a investi resurse financiare alocate de la nivelul Uniunii Europene pentru serviciile de consultanță agricolă. Este nevoie de un consultant agricol la nivelul fiecărei primării.
Reporter: Ce le spuneți scepticilor legat de votul din 26 mai?
Daniel Buda: Nu există viață în afara Uniunii Europene. Un trai mai bun pentru noi, pentru copiii noștri, pentru nepoții noștri poate să existe doar în interiorul Uniunii Europene.
Celor care au cea mai mică urmă de îndoială, în legătură cu ceea ce poate să reprezinte Uniunea Europeană, îi îndemn să ia legătura cu rudele lor din Marea Britanie să urmărească ce se întâmplă în Marea Britanie și să vadă care este gradul de disperare majoră a acestei țări din perspectiva faptului că va ieși din Uniunea Europeană.
Background
Europarlamentari, experți în afaceri europene, tineri, părinți, reprezentanți ai administrației locale, oameni de afaceri, membrii comunităților locale sunt invitați să își prezinte agenda, proiectele lor, preocupările lor, așteptările lor.
Obiectivele proiectului sunt legate de creșterea conștientizării procesului de votare în exercițiul democratic european, diseminarea mesajelor care subliniază legătura dintre Parlamentul European și dezvoltarea rurală, dialogul civic și participarea tinerilor la dezvoltarea comunităților locale.
Comentarii