În perioada 23-26 mai 2019, cetățenii europeni vor alege cei 705 eurodeputați care îi vor reprezenta la nivelul UE până în 2024.

Bine de știut

Este important să ai în vedere anumite detalii privind legislația electorală, precum vârsta minimă de votare sau votul în diaspora, care diferă de la țară la țară.

Pe site-ul alegerilor europene vei găsi informații despre cum poți vota, știri, precum și rezultatele viitoarelor alegeri.

În România, urnele se deschid pe 26 mai 2019. Cetățenii români care locuiesc într-o altă țară din UE au dreptul să voteze fie pentru candidații din România în secțiile de votare organizate în cadrul ambasadelor sau consulatelor, fie pentru candidații din țara de reședință.


Care este miza?

Participarea la vot la alegerile europene înseamnă să-ți exprimi punctul de vedere cu privire la direcția pe care UE trebuie să o urmeze în următorii cinci ani în materie de comerț internațional, securitate, protecția consumatorilor, combaterea schimbărilor climatice și creșterea economică. Eurodeputații nu influențează doar procesul legislativ, ci urmăresc și activitatea altor instituții europene.


Totodată, participarea la vot înseamnă să ai un cuvânt de spus asupra politicilor care ne influențează viața de zi cu zi.

Află aici mai multe detalii despre ce a făcut UE pentru tine și regiunea ta. De asemenea, pe acest website poți afla mai multe informații despre impactul UE asupra sănătății, locurilor de muncă, cumpărăturilor, educației, familiei și economiilor.

Implică-te activ

Fiecare dintre noi are motivele sale de a merge la vot. Tu de ce votezi? Aruncă o privire peste această prezentare generală și spune-le prietenilor tăi care sunt ideile tale.

Europa ne aparține tuturor, iar participarea la vot este primul pas prin care poți să contribui la dezvoltarea democrației europene.

Înscrie-te pe dedataastavotez.eu pentru a te implica, iar apoi invită-ți prietenii și familia să facă același lucru.Pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța votului, sunt organizate o serie de evenimente pe această temă în toată Europa.

Află ce se întâmplă în regiunea ta: romania.dedataastavotez.eu.

Dacă ești pregătit să-ți dedici câteva ore pe lună pentru a consolida participarea cetățenească, implică-te

Descarcă aplicația Citizens’ App, care îți oferă informații referitoare la impactul Uniunii Europene asupra mai multor aspecte ale vieții noastre.

Detalii suplimentare: Parlamentul European.