Videoconferința dintre liderii europeni și cei chinezi s-a încheiat fără rezultate. Cele două părți au stabilit că vor continua discuțiile privind acordul pentru investiții și drepturile omului.

Reuniunea de luni a fost o continuare a celui de al 22-lea summit UE-China care a avut loc la 22 iunie. Liderii au discutat despre relațiile UE-China, inclusiv despre schimbările climatice și chestiuni economice și comerciale. 

Negocierile cu China cu privire la un acord de protejare a investițiilor, care ar trebui să creeze condiții concurențiale echitabile între companiile chineze și europene, se derulează din 2013. Videoconferința de ieri, care a înlocuit, din cauza pandemiei de Sars-CoV-2, un summit ce ar fi trebuit să aibă loc în Germania, s-a încheiat cu promisiuni privind accelerarea negocierilor în acest sens, notează Euractiv.com.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat mulțumit de discuții, precizând că Uniunea Europeană a făcut un nou pas spre configurarea unei relații mai echilibrate cu Beijingul.

”E esențial să colaborăm cu China, susținând însă interesele și valorile UE. Europa trebuie să fie un jucător, nu un teren de joc", a precizat după videoconferință Charles Michel.

”Există disensiuni reale și nu le ascundem. Dar suntem pregătiți să colaborăm, să cooperăm în ce domenii putem, să căutăm soluții", a mai spus Michel.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a spus reporterilor că e un semn pozitiv faptul că autoritățile chineze au trimis o echipă la nivel înalt pentru a negocia acordul privind investițiile.

În ultima perioadă, au crescut presiunile la adresa UE și a Germaniei pentru a adopta o poziție mai dură față de politica Beijingului în privința uigurilor din provincia Xinjiang și a măsurilor legislative care îngrădesc libertatea de exprimare în Hong Kong.

UE s-a limitat la criticarea acțiunilor împotriva uigurilor, dar nu a luat niciun fel de măsuri. În schimb, Administrația de la Washington a anunțat luni că va bloca importul unor bunuri originare din regiunea chineză Xinjiang, acuzând Beijingul că folosește "munca forțată" a minorității musulmane uigure pentru producerea lor.

În cadrul videoconferinței, liderii UE au propus trimiterea de "observatori independenți" în Xinjiang, o propune formulată deja în iulie de Franța, dar care a fost ignorată de autoritățile chineze.

Potrivit agenției Xinhua News, președintele Xi Jingping a respins orice intervenție în afacerile interne, în special în ceea ce privește drepturile omului.