După ce plenul conferinței și-a încheiat activitatea, eurodeputații își exprimă acordul cu privire la rezultat și anunță intenția Parlamentului de a demara reformele UE.

În cadrul reuniunii sale finale, care a avut loc vineri și sâmbătă la Parlamentul European de la Strasbourg, plenul conferinței a ajuns la un consens cu privire la proiectele sale finale de propuneri.

Plenul a adoptat 49 de propuneri, ce includ peste 300 de măsuri de implementare, împărțite în nouă teme, pe baza a 178 de recomandări din partea grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni, a contribuțiilor din partea grupurilor de dezbatere și a evenimentelor naționale și a 43.734 de contribuții privind 16.274 de idei înregistrate pe platforma digitală multilingvă.

Decizia Parlamentului European

Vineri, delegația Parlamentului a decis să sprijine proiectele de propuneri ale plenului. Eurodeputații au subliniat rolul important pe care l-a jucat Parlamentul în perioada premergătoare acestui moment, de exemplu prin garantarea faptului că, pe tot parcursul procesului, contribuția cetățenilor va rămâne în centrul deliberărilor.

Vorbitori din cinci grupuri politice reprezentând o largă majoritate (PPE, S&D, Renew, Verzi/ALE și Stânga) au fost de acord că proiectele de propuneri reprezintă o realizare politică majoră.

Aceștia au subliniat, de asemenea, realizările concrete ale Parlamentului în ceea ce privește asigurarea unui proces eficient și democratic – de exemplu, prin înființarea unor grupuri de lucru, care au prezentat proiectele de propuneri în plen.

Eurodeputații care reprezintă grupurile ID și ECR au susținut că propunerile nu reflectă opinia publică din UE și au afirmat că grupurile lor nu le vor sprijini.

Eurodeputații sunt pregătiți să inițieze revizuirea tratatului

Sesiunea de vineri a început cu propunerile prezentate de președinții grupurilor de lucru și de purtătorii de cuvânt ai cetățenilor - aproape toți vorbitorii au fost de acord că propunerile cuprind reforme importante bazate pe recomandările cetățenilor.

În urma prezentărilor, reprezentanții celor patru componente instituționale ale conferinței (Parlamentul, Consiliul, Comisia și parlamentele naționale) au aprobat propunerile prin consens, informează Biroul de presă al PE.

În discursul său în numele delegației Parlamentului, copreședintele conferinței Guy Verhofstadt a confirmat că grupurile politice vor prezenta o rezoluție în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului din 2-5 mai pentru a solicita o revizuire a tratatelor.

Comentând că această conferință l-a făcut să conștientizeze importanța mecanismelor participative complementare democrației reprezentative, Verhofstadt a afirmat că eurodeputații trebuie să lupte din greu acum pentru a se asigura că propunerile conferinței vor fi transformate în reformele de care UE are nevoie.

Solicitările europenilor

Sâmbătă dimineața, cetățenii au luat cuvântul pentru a formula observații cu privire la propunerile finale și la procesul care a condus la acestea, aprobându-le ferm.

Aceștia au subliniat că, în prezent, se așteaptă ca instituțiile UE și statele membre să asigure un răspuns adecvat și că este important ca cetățenii să nu fie dezamăgiți în urma acestui moment istoric.

Ei au comentat, de asemenea, modul în care au evoluat ideile lor în urma dezbaterilor conferinței și impactul războiul Rusiei din Ucraina, precum și modul în care au realizat importanța susținerii ideilor în timpul pregătirii propunerilor.